Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Museum Kaap Skil zoekt opvang onderwatervondsten

Algemeen

Museum Kaap Skil vernieuwt en is druk bezig met de voorbereidingen. Op de maquette van de Reede van Texel na, zijn beide tentoonstellingszalen in het entreegebouw leeggehaald, Helaas heeft het museum geen plek voor alle vondsten die uit de tentoonstelling ‘Archeologie onder water’ zijn gekomen. Belangstellenden kunnen daarom objecten adopteren. Vrijdag is een ophaaldag voor de vondsten.

Het probleem
De Texelse duikers hebben in de loop der jaren een ongelooflijke hoeveelheid spullen opgedoken uit de scheepswrakken rond Texel. Hiervan was een groot deel te zien in Museum Kaap Skil. Door de verbouwing en de komst van de nieuwe tentoonstelling, waarvoor nóg meer objecten naar het museum komen, raken de depots nu overvol. Artistiek directeur Corina Hordijk: “Ik denk liever in oplossingen dan in problemen. Door een beetje out-of-the-box te denken, ben ik tot deze oplossing gekomen. Conservator Alec Ewing moest er wel flink voor uit zijn comfortzone komen, maar ik heb hem gelukkig weten te overtuigen.”

De tijdelijke oplossing
Aanstaande vrijdag liggen er ‘kavels’ klaar op de begane grond van het entreegebouw. Iedereen die een tijdelijke huisvesting voor opgedoken vondsten wil bieden, mag ze komen halen. Het is prettig als je vooraf even opmeet hoeveel vierkante meter je beschikbaar hebt. De kavels variëren van kanonnen, met en zonder rolpaard, tot een zeventiende-eeuws theeservies. Er wordt vanuit gegaan dat de objecten uiteindelijk in dezelfde staat terugkeren als ze worden uitgegeven. Bij de kanonnen worden geen kruit en kogels meegeleverd.

De permanente oplossing
Stichting Texel Museum beschouwt dit als een tijdelijke oplossing en zoekt voor de lange termijn naar een groot depot op Texel. Het is de wens daarin voor alle erfgoedinstellingen op het eiland ruimte te creëren. Tot het zover is, kunnen de vondsten bij de adoptanten thuis nog een mooie rol vervullen. Corina Hordijk: “Ik zie het als een variant op een kunstuitleen. We geven mensen de kans om tijdelijk een stukje van onze roemruchte geschiedenis in huis te hebben.”

Programma vrijdag
Conservator Alec Ewing zorgt dat alle uit te lenen objecten vrijdag klaarliggen. Wie een of meerdere kavels meeneemt, moet een bruikleenovereenkomst tekenen. In het museum is het dragen van handschoenen verplicht bij het aanraken van de objecten, thuis kan het gewoon zonder. In het geval van heel grote kavels is er een thuisbreng-service. Corina Hordijk: “We hopen dat aan het eind van de dag alle objecten een goede plek in huizen van Texelaars hebben gekregen.”

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 1 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 3 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 6 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 22 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10