Afbeelding
Foto: Marlieke Daals

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Brieven voor 50 jaar de grond in

Algemeen

In het kader van het project Brief aan de toekomst werd vandaag een koker met daarin brieven van alle leerlingen uit havo/vwo 3 begraven bij een nieuw geplante boom voor de OSG. De leerlingen schreven een brief aan hun huidige ik, alsof ze in 2072 leven. Best een lastige klus. Ze beantwoordden vragen als: wat heb je afgelopen vijftig jaar gedaan? Hoe ziet jouw leefomgeving eruit? En in wat voor vervoersmiddel rijd je?

Leerlingen verwachten dat er de komende vijftig jaar minder vlees gegeten wordt, dat de plastic verpakkingen in de ban worden gedaan en dat de benzineauto’s zullen uitsterven. Ook zijn er verwachtingen opgeschreven over toekomstige partners, gezinnen en woonplaatsen. Zo leest Joël Stark zijn brief voor nadat de koker de grond in is gegaan. Hij heeft in 2072 een eigen boerderij met 389 koeien, die worden gemolken door een melkrobot. Zijn trekkers rijden op groene energie, opgewekt door onzichtbare zonnepanelen. Het vriest tegen die tijd volgens hem het hele jaar, met als leuke bijkomstigheid dat hij iedere zaterdag kan schaatsen op de Waddenzee. Maaike Ploeg leest ook een brief voor en omschrijft een toekomstbeeld waarin de mens verdraagzamer is geworden en de kinderen weer buitenspelen in plaats van gamen. Ook zijn de wegwerpverpakkingen afgeschaft en zijn de tekorten in de zorg en in het onderwijs in 2072 verleden tijd. Zelf levert ze hier een bijdrage aan door als docent Nederlands voor de klas te staan.


Marlieke Daals

De brieven liggen begraven bij een eik, die ook vrijdag werd geplant. Er is gekozen voor een eik omdat deze boom de biodiversiteit stimuleert en daarmee een duurzaam leven ondersteunt. Het planten en het onderhouden van de boom kost €5000. Dit bedrag is gesponsord door Texelfonds, Stift, TESO en brouwerij Diks. Naast de brieven werden er ook klassenfoto’s en een recente Texelse Courant in de koker gestopt. Het is de bedoeling dat er in maart 2072 een oproep wordt geplaatst in deze krant met daarin de voor- en achternamen van alle briefschrijvers, zodat zij of hun familieleden de brieven weer in ontvangst kunnen nemen. Docent Vincent Stork omschreef bij het de grond ingaan van de koker dat hij en docente Marlieke Daals, die dit project in hun klassen uitvoerden, tegen die tijd in rolstoel en met rollator graag getuige zijn van de opgraving. En dan is het maar afwachten of de opgeschreven verwachtingen zijn uitgekomen.



Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 3 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5