Eva van der Bruggen: "Op termijn gaan bij de gemeente een hoop mensen met pensioen en die posities moeten ingevuld worden."
Eva van der Bruggen: "Op termijn gaan bij de gemeente een hoop mensen met pensioen en die posities moeten ingevuld worden." Foto: Jiri Büller

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Je krijgt hier de kans om je te ontwikkelen”

Algemeen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen vertelden medewerkers van de gemeente de afgelopen weken iets over hun werk. Deze week de laatste aflevering met gemeentesecretaris Eva van der Bruggen.

Ze zit nu zo’n 3,5 jaar op haar post als gemeentesecretaris/algemeen directeur van de gemeente en dat bevalt haar prima. Eva van der Bruggen begon in september 2018 nadat ze met haar man en drie zonen naar het eiland was verhuisd. Eerder werkte ze bij diverse gemeenten aan de overkant, een waterschap en bij de VVD-fractie in de Tweede Kamer, totdat ze de overstap naar Texel waagde. “We kwamen al jaren met vakantie naar De Koog, het trok ons steeds meer om op het eiland te gaan wonen.” 

Als gemeentesecretaris/algemeen directeur is Eva hoofd van de ambtelijke organisatie. Ze stuurt samen met het managementteam de organisatie aan en ze zit wekelijks als eerste adviseur van de ambtelijke organisatie bij de vergaderingen van burgemeester en wethouders. In die rol geeft ze gevraagd en omgevraagd adviezen aan het college. “Ik houd mede in de gaten in welke mate alles wat besloten wordt, uitvoerbaar is voor de ambtelijke organisatie.” Daarnaast is ze sinds mei 2020 vice-voorzitter van de landelijke Vereniging van Gemeentesecretarissen. “We hebben geregeld overleg in Den Haag om ervoor te zorgen dat gemeenten niet overladen worden met taken die het Rijk graag aan de gemeenten overdraagt.” 

Op het eiland heeft ze als gemeentesecretaris tot nu toe weinig op de voorgrond gestaan. Een bewuste keuze: “Ik ben geen politicus die gekozen is, maar een ambtenaar. Mensen die gekozen zijn horen op de voorgrond te staan en in de publiciteit te komen.” De gemeente Texel telt in totaal zo’n 180 medewerkers (deels parttime). Het beeld op het eiland is dat het ‘allemaal mensen van de overkant zijn’, in de praktijk is het merendeel van de ambtenaren gewoon afkomstig van Texel. “We hebben de laatste jaren juist ingezet op het vinden van medewerkers op het eiland zelf. Sommige specialisaties heb je hier helaas niet, dan ben je blij als je de mensen met die kennis aan de overkant weet te vinden.”

De gemeente krijgt vaker te maken met kritiek. “Natuurlijk is het goed als inwoners kritisch zijn. Maar we moeten er wel voor waken dat kritiek wordt gegeven met respect voor elkaar. Want ook al gaat er natuurlijk weleens iets niet goed: iedereen werkt hier aan een nog mooier en beter eiland.” De kracht van een kleine gemeente is volgens Eva dat mensen snel de kans krijgen zich te ontwikkelen. “Je zit hier niet in een groot team waar je maar voor een ding verantwoordelijk bent. Je kunt al vrij snel groter terrein beslaan en verantwoordelijkheden hebben.” 

Dat is meteen een van haar andere werkzaamheden met het oog op de toekomst; het blijven vinden van voldoende werknemers. “Hier gaan op termijn een hoop mensen met pensioen, die posities moeten ingevuld worden. We hebben een strategische personeelsplanning opgesteld om mensen te vinden.” Nieuwe medewerkers worden gekoppeld aan oudere medewerkers, zodat opgedane kennis behouden blijft. “We richten ons op Texelse kandidaten en kijken hierbij naar ‘leerbaarheid’: als iemand niet aan alle functie-eisen voldoet, bekijken we of diegene met behulp van coaching of een opleidingsplan in de functie kan groeien.” 

De gemeente werkt ‘hybride’: mensen werken deels op het gemeentehuis en deels elders. ” Vanuit huis, maar vooral ook dichtbij de inwoner, waar we het meeste voor hen kunnen betekenen. Op een school bijvoorbeeld, in een dorpshuis, bij de huisarts of in de bibliotheek. “We streven allemaal naar een goed werkende gemeente. We willen tenslotte graag zelfstandig blijven, daarvoor is een goed functionerende gemeente essentieel.”

Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 10 uur geleden
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 19 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 20 uur geleden
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen 23 uur geleden 4
Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 3 mei, 18:30
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 3 mei, 16:35
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 3 mei, 14:00 1
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 2 mei, 20:10