Met belangstelling wordt gekeken naar de uitslagen die burgemeester Michiel Uitdehaag bekendmaakt in de kantine van het gemeentehuis in Den Burg.
Met belangstelling wordt gekeken naar de uitslagen die burgemeester Michiel Uitdehaag bekendmaakt in de kantine van het gemeentehuis in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texels Belang wil gesprekken met alle partijen

Algemeen

Texels Belang, met 20,9 procent van de stemmen winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, wil met alle partijen gesprekken gaan voeren over de vorming van een nieuwe coalitie.

Dat heeft voorzitter Alfons Kuip van Texels Belang laten weten. Het is gebruikelijk dat de partij die als grootste uit de bus is gekomen bij de verkiezingen het voortouw neemt bij de vorming van een nieuwe coalitie.

De gesprekken worden volgens TB in ieder geval gevoerd door William Witte die de afgelopen vier jaar fractievoorzitter was van Texels Belang in de gemeenteraad en vier jaar geleden ook de coalitieonderhandelingen voerde.

De gesprekken beginnen naar verwachting een dezer dagen. Dat is mede afhankelijk van de definitieve uitslag van de verkiezingen die maandagochtend bekend worden gemaakt.

Volgens de voorlopige uitslag van gisteren kreeg Texels Belang 20,9 procent van de stemmen, PvdA 19,5 procent, GroenLinks 17,2 procent, VVD 17 procent, CDA 10,7 procent, Hart voor Texel 9,5 procent en D66 5,1 procent.

TB, PvdA en GroenLinks krijgen in de nieuwe gemeenteraad elk drie zetels, VVD en CDA twee en Hart voor Texel en D66 krijgen elk één zetel. Voor de nieuwe coalitie zijn minimaal acht zetels nodig.

Texel kende een opkomstpercentage van 65,5 procent. Dat was iets minder dan vier jaar geleden (67,3 procent) maar wel duidelijk boven het landelijk gemiddelde van ongeveer 50 procent.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 15 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 17 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5