Alinda Wiering
Alinda Wiering Foto: Alinda Wiering

Jongeren: stem voor je toekomst!

Politiek

Nu ga ik iets zeggen wat misschien heel saai klinkt, maar wel ongelofelijk belangrijk is:

We zien door de oorlog in Oekraïne, dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend is. Dat oorlog en onderdrukking ook in Europa voor kan komen. Voor mijn generatie heeft vrijheid en democratie nog nooit zo onder druk gestaan als nu. Ik zou zeggen: Laten we alsjeblieft stilstaan bij onze vrijheden, bij onze democratische waarden. En hoe kan dat beter dan door te gaan stemmen?

Je hoeft van mij niet op D66 te stemmen. Wat ik veel belangrijker vind en je wil vragen is om gebruik te maken van je stemrecht: Jouw vrijheid om te kiezen wie jou de aankomende vier jaar vertegenwoordigt in de gemeenteraad (en -commissie). Lokale beslissingen hebben directe gevolgen voor jou. Van een speeltuin tot de belastingen en van sportvelden tot woningen; de lokale politiek is voor ons allemaal van belang. Het kan van invloed zijn in het dagelijks leven van ons allen. 

Met een stem geef je jouw vertrouwen aan een partij. Ik kan niet praten voor andere partijen, maar voor D66 geldt: Vertrouwen willen wij omzetten in daden. En de aankomende periode is de basis van die daden voor ons; samenwerken. Samenwerken met jou én samenwerken met andere partijen. We moeten echt aan de slag met onder andere het bouwen van woningen, het verduurzamen van Texel, stappen maken in zelfvoorzienend worden zodat we niet meer afhankelijk zijn van anderen en de overkant, investeren in het individu, in goed onderwijs, gelijke kansen, goede zorg voor iedereen en zoveel meer.

D66 ziet het als opdracht om politiek (en organisatie) dichter bij de Texelaar te brengen. De uitdaging die ik zelf zie is; hoe gaan we als jongeren de vraagstukken en problemen oplossen? De problemen die er nu zijn voor jongeren, zijn niet mals. Denk aan woningnood, studieschuld, klimaatverandering enzovoorts. Het zou zo mooi zijn als we die samen kunnen aanpakken. Het zijn namelijk problemen van ons allemaal, die kunnen de vijftien mensen in de raadzaal niet alleen oplossen. Maar met het uitbrengen van jouw stem bepaal je wel wie er de aankomende vier jaar gaan besluiten hoe jouw problemen wel of niet en in welke mate opgelost gaan worden en welke plannen wel of niet worden aangenomen. Kortom; jouw stem kan een verschil maken in hoe jouw toekomst er uit ziet!

Een nieuwe periode

Na 16 maart zijn de stembussen gesloten en is duidelijk welke partijen er de aankomende vier jaar in de gemeenteraad zitten en hoeveel zetels partijen hebben gehaald. Er is een periode voor 16 maart en een periode na 16 maart; een nieuwe periode. Denkend aan die nieuwe periode komen er een aantal vragen in mij naar boven: Hoe gaan we jongeren de aankomende vier jaar dichterbij de politiek krijgen? Hoe gaan we er voor zorgen dat de zorgen, ideeën en problemen van jongeren bij de politiek terecht komen? Hoe zorgen we er voor dat jongeren meedenken of zich uitspreken over een plan vóórdat besluiten worden genomen? Enzovoorts. 

En ik kan alleen maar heel erg de hoop uitspreken dat je de politiek, de Texelse partijen weet te vinden. En dat je ons altijd mag en kunt benaderen. Als we problemen willen oplossen moeten we samenwerken. Dat is een opdracht aan ons allemaal; jong en oud. En wat mij betreft een urgente opdracht aan alle partijen: breng politiek dichter bij de Texelaars, betrek mensen in plannen en besluitvorming en dus zeker ook de jongeren. Dat zie ik ook als de grootste uitdaging voor mijzelf de aankomende vier jaar (als lid van de steunfractie en lid van de Jonge Democraten), want als we samenwerken dan kunnen we problemen aanpakken en plannen voorstellen. Dan kunnen we samen Texel mooi en leefbaar houden voor iedereen. Het is tijd voor goede samenwerking!

Wij zijn er nu én de aankomende vier jaar voor jou

De verkiezingen mogen dan eens in de vier jaar zijn, dat betekent niet dat we verder niet bereikbaar zijn. D66 heeft vorig jaar de Jonge Democraten Texel opgericht, de jongeren afdeling van D66 Texel. Zo kan D66 Texel niet onder samenwerking met de jongeren uit komen. Ik ben lid van de Jonge Democraten en samen met de andere leden voelen wij ons verantwoordelijk de stem van de jongeren te zijn binnen D66; jullie zorgen en ideeën over te brengen en te verdedigen binnen D66. Het verkiezingsprogramma van D66 bestaat voor ongeveer de helft uit inbreng van de Jonge Democraten. Wij worden gehoord, wij hebben een stem. Dat hebben wij nu én dat hebben wij de aankomende vier jaar. Sterker nog; twee jonge democraten staan op een verkiesbare plek voor D66! 

Ik wil alleen maar benadrukken, wat je ook stemt; als je ergens ontevreden over bent, je ideeën hebt of ergens over wilt meepraten je altijd bij ons terecht kunt. De deur staat bij D66 altijd open!

En ik denk dat dat voor iedere andere partij geldt. Maar hoe graag ik wil dat je op D66 stemt, ik heb liever dat we vandaag, morgen en overmorgen onze vrijheid en onze democratie vieren. En daarom ga ik je dat niet vragen, maar zeg ik alleen: ga alsjeblieft stemmen! 

Alinda Wiering

Wij zetten ons graag in voor goede samenwerking op Texel
Meer weten over D66 Texel standpunten? Lees hier ons verkiezingsprogramma
Meer weten over D66 kandidaten en Jonge Democraten Texel? Lees hier meer over onze mensen

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 28
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58