Bedoeling is dat het nieuwe Onderwijs Centrum in het verlengde van de OSG komt.
Bedoeling is dat het nieuwe Onderwijs Centrum in het verlengde van de OSG komt.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Politiek achter komst onderwijscentrum

Onderwijs

De politieke partijen kunnen zich vinden in de komst van het nieuwe Onderwijs Centrum Texel in Den Burg.

Dat bleek woensdagavond bij een bespreking in de raadscommissie. PvdA gaf het college het advies nog wel goed aan de informatievoorziening te werken, zodat het bij iedereen duidelijk is wat er gaat gebeuren.

Het nieuwe onderwijscentrum moet de nieuwe plek worden voor de vijf basisscholen in Den Burg. Dan gaat het om de Jozefschool, Thijsseschool, De Fontein, Kompasschool en Vrije School Stella Maris. Die zitten nu nog verspreid over Den Burg. Het OCT moet tevens ondersteuning gaan bieden aan de scholen in de buitendorpen, zodat die overeind kunnen blijven.

Bedoeling is dat het centrum in het verlengde van de OSG wordt gebouwd. Dat is om en nabij de plek waar nu nog sporthal Ons Genoegen staat. Daarvoor in de plaats komt de nieuwe sporthal op de plek waar vroeger de oude LTS stond. Leerlingen van de basisschool krijgen les in het centrum. Ook wordt er gebruik gemaakt van het OSG-gebouw waar ruimte-overschot gaat ontstaan door de krimp van het aantal leerlingen op het voortgezet onderwijs.

De bouw van het OCT kost €5,6 miljoen. Daarnaast is €242.000,- nodig voor de grondkosten en  €140.000,- om er een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) van te maken. Dat is een landelijke norm die inhoudt dat een nieuw gebouw in de toekomst geen of slechts minimaal nog energie mag gebruiken. De energie moet in belangrijke mate afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen.

D66 vroeg het college woensdagavond rekening te houden met extra kosten die de inrichting van de ruimte rondom de school nog met zich mee zal brengen. Volgens het college komt dat later aan de orde als het gehele plangebied Den Burg-zuid wordt opgepakt. Binnen dat kader wordt, zo bleek gisteravond, momenteel ook bekeken of het een optie is dat de tennisbanen ergens anders heen gaan.

Texels Belang vroeg aandacht voor het behoud van de eigen identiteit van de vijf scholen als zij straks in één gebouw zitten. Texel 2010 vroeg aandacht voor een goed binnenklimaat in het OCT. "Laat het niet zoals in het gemeentehuis of de OSG worden."

De VVD wilde nog het verschil weten tussen de huidige jaarlasten van de vijf scholen en de jaarlast van het nieuwe OCT. Die cijfers had wethouder Huisman niet direct paraat. Zij was lovend naar de basisscholen waarop zij hebben meegewerkt aan het komen tot één gebouw.

De gemeenteraad moet nog definitief een beslissing nemen over de investering, Ook de medezeggenschapsraden van de scholen moeten nog instemmen met het onderwijscentrum.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5