Afbeelding

Dit zijn onze hoofdpunten voor de komende 4 jaar (video)

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Tijdens onze eerste dorpenronde met de soepbus werden mooie suggesties gedaan en goede vragen gesteld. Uiteraard ging het veel over het schreeuwende tekort aan huizen: ‘We kunnen honderdduizenden toeristen huisvesten maar er zijn onvoldoende betaalbare huizen voor bewoners.’ De impact van het toerisme, maar ook of we wel genoeg handjes aan het bed hebben, het zijn allemaal grote thema's die iedereen bezig houdt.

We sommen graag onze speerpunten voor u op en verwijzen u ook graag naar onze video. Daarin maakt u kennis met zowel de hoofdpunten als onze kandidaten.

Het volledige programma staat op onze website: texel.pvda.nl

Onze 11 hoofdpunten

Deltaplan Wonen: 500 betaalbare woningen extra
Er zijn drastische maatregelen nodig. Méér en sneller bouwen. Focus op huurwoningen voor lagere- en middeninkomens, dáár zit het grote tekort. Toeristisch misbruik van woningen moet stoppen. We onderzoeken meer woonmogelijkheden en zetten vol in op veel tijdelijke, snel te realiseren woningen. We helpen senioren die naar een kleinere woning willen verhuizen. We willen stevig investeren in dit Deltaplan Wonen.

Grip op Toerisme
Toerisme is top, maar verdere groei is onwenselijk. We willen registratie van toeristische bedden, en geen extra slaapplaatsen en vakantiehuizen. Bijverdienen met een B&B is welkom, maar ook: duidelijke regels en strenge handhaving. Toerisme moet niet kaalplukken, maar positief bijdragen aan wonen op het eiland. Texel moet ook voor bezoekers met een kleinere beurs bereikbaar blijven

Minder blik en drukte op de weg
Minder autobewegingen op het eiland en in de dorpen. Ook door voorrang voor fietsers en voetgangers en gemakkelijker openbaar vervoer. Fietsparkeerproblemen in alle dorpscentra lossen we op. We willen geen parkeerplaatsen op de IJsbaan. Wél een parkeerverwijssysteem in Den Burg, verplichte routes voor vrachtverkeer en waar nodig oriëntatieverlichting op kruisingen in buitengebied

Energierekening omlaag
Vol inzetten op het verminderen van energieverbruik. Ambitie: in 2030 alle woningen minimaal op energielabel B. Alleen mensen met genoeg geld kunnen nu verduurzamen. We willen isoleren en opwekking energie voor iedereen bereikbaar maken. De gemeente ondersteunt dat actief met goedkope leningen en een ambitieus, toegankelijk subsidiefonds. Iedereen een lage energierekening!

Natuurlijker en groener
We zijn samen verantwoordelijk om Texel mooi, schoon en gezond te houden. Meer welstandsbeleid en meer groen in de dorpen. We gaan voor stevige ambities op energieopslag, hergebruik afval en (drink)water. We stimuleren circulaire, innovatieve economie en landbouw. We zetten ons in voor de terugkeer van pulsvisserij. Texelse inventiviteit voor pilots die bij het eiland passen. Texel innovatie-eiland!

Krachtige samenwerking bewoners en bestuur
De afstand tussen Texelaars en gemeente moet gedicht. Door betere service, beter te luisteren en sámen te werken aan oplossingen. Texel moet zelfstandig blijven. We investeren daarom in organisatiekracht en bestuurskracht van onze héle samenleving. We willen de lokale democratie versterken. Bijvoorbeeld door te experimenteren met vormen zoals burgerraden.

Samen voor elkaar
Zorg zoveel mogelijk op Texel houden. Niet meer naar de overkant voor verpleegzorg. Geen gemeentelijke wachtlijsten. We investeren in sociale netwerken en vrijwilligerswerk. Schuldenhulp pakken we snel op. Nuttig bezig zijn, betaald of onbetaald, is gezond. Daar helpen we bewoners bij. We richten een ‘Huis van ontwikkeling’ op, voor opleiding, (om)scholing en werk.

Geluk en kansen voor onze jeugd
Onze jeugd moet zich maximaal kunnen ontwikkelen en lekker kunnen leven. Dit regelen we mét elkaar. Met organisaties, onderwijs, ouders én jongeren. Alle jongeren moeten weer op Texel naar school kunnen. We investeren in activiteiten en willen één sport- en cultuurpas. Aandacht voor goed opgroeien in alle dorpen! We helpen jongeren met een woon-werkcarrière op het eiland.

Samen beleven en bewegen
We zijn trots op onze cultuur, onze vrijwilligers en op alles wat we hier samen organiseren. Onze stichtingen en verenigingen krijgen praktische ondersteuning om sterk te blijven. We bezuinigen niet op onderwijs, cultuur en sport. We koesteren kunst en onze musea. Zetten meer in op behoud van schapenboeten en tuunwallen. Ons erfgoed, ook onder water, is uniek en moet bewaard en mag worden gezien!

Texel werkt 
We moeten het personeel van de toekomst aantrekken en vasthouden. Om voorzieningen en economie te laten draaien. Dat betekent investeren in opleiden, omscholen, woonruimte. We bieden werknemers een toekomst op Texel. We investeren in mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt. We willen goede arbeidsomstandigheden en fatsoenlijke salarissen.

Aandacht voor alle Texelse dorpen
We investeren in sterke dorpen met goede voorzieningen voor jong en oud. Tijdens onze dorpenrondes kwamen we uiteraard ook diverse specifieke dorps-onderwerpen tegen. Die actielijst verandert in de loop der tijd en wordt door inbreng van inwoners uitgebreid en aangevuld. Kijk op pvda.texel.nl.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 5 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 8 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5