Afbeelding

Vier goede manieren waarop je deze winter energie kan besparen

Algemeen

Velen van ons zien onze energierekening omhoogschieten als het kouder wordt. Huiseigenaren besteden tijdens korte, ijzige dagen meer aan verwarming en verlichting. Geld besparen op de energiekosten in de winter is echter eenvoudig met een paar belangrijke tactieken. Het vinden van kleine manieren om energie te besparen, zal op de lange termijn oplopen en je het hele seizoen warm en gezellig houden. Onderstaand geven we je vier goede tips waarmee het mogelijk is om in de winter van 2022 energie te besparen! 

Verlaag de temperatuur

Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar het verlagen van de temperatuur in je huis met slechts een paar graden kan leiden tot merkbare energiebesparingen in de winter. Velen van ons zetten de thermostaat hoger als het buiten koud wordt. Zachte binnentemperaturen kunnen comfortabel zijn, maar ze kosten je meer. Probeer in plaats daarvan de temperatuur in je huis in de winter zo laag mogelijk te houden. Je kunt ook proberen de temperatuur ‘s nachts te verlagen. De kou zal minder opvallen als je in bed ligt. 

Schakel over naar LED-lampen

Deze tip is een goede plek om te beginnen met energie besparen in de winter. LED-lampen verbruiken tot 75 procent minder energie dan traditionele lampen en gaan gemiddeld 25 keer langer mee. Zelfs als je meer geld zou uitgeven aan een enkele LED-lamp dan aan een half dozijn gloeilampen, zou de LED op de lange termijn veel minder kosten. Veel mensen lijden aan seizoensgebonden affectieve stoornis vanwege de kortere daglichturen in de winter. Het is bewezen dat kunstlicht een belangrijke rol speelt bij de behandeling hiervan, wat de stemming en het welzijn tijdens het koude seizoen kan verbeteren. Het gebruik van LED-lampen zal je elektriciteitsrekening niet opdrijven, maar mogelijk wel verminderen.

Upgrade je isolatie

Isolatie is een goed begin als je je afvraagt hoe je in de winter meer warmte in je huis kunt houden. Velen van ons hebben de neiging om de kwaliteit van de isolatie van ons huis te vergeten, omdat deze niet zichtbaar is. Het opzij zetten van de tijd en het geld om het te controleren, kan echter leiden tot besparingen op de lange termijn. Het is een goed idee om wat minder vaak voorkomende plekken te bekijken. Zo verliezen ongeïsoleerde luchtkanalen tot 20 procent lucht door lekken en gaten. Door isolatie toe te voegen, kunnen ze efficiënter werken, wat resulteert in besparingen op verwarming en koeling.

Investeer in een slimme thermostaat

Huiseigenaren die hun verwarmingsbesparing willen maximaliseren, zullen een slimme thermostaat als een goede investering ervaren. Hiermee kun je de temperatuurregeling in je huis automatiseren. Er is tegenwoordig een breed assortiment op de markt, dus het is gemakkelijk om er een te vinden voor elk budget. Deze apparaten zijn uitstekend geschikt voor het realiseren van energiebesparing in de winter. De thermostaat kan de temperatuur automatisch verlagen wanneer hij detecteert dat er niemand thuis is. Je kunt de thermostaat op afstand vertellen dat hij de temperatuur weer hoger moet zetten als je op weg bent naar huis. 

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 8 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 13 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 14 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 15 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 15 uur geleden 5