Afbeelding
Foto: Hugo van Noorden

Deltaplan Wonen: sneller en meer goedkope woningen op Texel

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Zaterdag 19 februari start de landelijke campagne van de PvdA in Den Bosch: meer dan 100 PvdA-afdelingen presenteren daar het Woonmanifest. PvdA Pro Texel lanceert daarnaast het lokale Deltaplan Wonen. Wethouder Remko van de Belt: ‘We zien dat ‘de markt’ de woningnood niet oplost. Als we dit niet onorthodox, ambitieus en met visie aanpakken, missen we de boot.’ Volgens kandidaat Anneke Visser-Veltkamp staat de toekomst op het spel: ‘We hebben nú een Deltaplan Wonen nodig, zodat jongeren hier kunnen blijven en komen wonen.’ Ook wil de PvdA Pro Texel haast maken met het bouwen van appartementen voor senioren.

TEKORT
Op Texel is er een tekort van 1000 woningen met lage en midden-huur. Er is een overschot aan dure koopwoningen. Veel ouderen lukt het niet om door te stromen uit hun te grote huis. En voor heel veel Texelaars is ‘betaalbare koop’ al niet meer bereikbaar.

DELTAPLAN 
Daarom wil de PvdA Pro Texel een slim en ambitieus ‘Deltaplan Wonen’: meer snelheid en inzet op bestaande bouwplannen, snel 100+ tijdelijke woningen voor jongeren en spoedzoekers, op gemeentegrond alleen bouwen voor lage- en middenhuur, en versneld appartementen bouwen voor senioren en ze op alle mogelijke manieren ondersteunen de overstap te maken. In totaal 500 extra woningen, bovenop de plannen die nu al worden voorbereid of uitgevoerd.

ENERGIEREKENING 
De sociale huurwoningen van Woontij moeten versneld verduurzaamd worden: alles isoleren en lokale energieopwekking met zonnepanelen en zonneboilers. Alleen zo krijgen huurders met laag en middeninkomen een lagere energierekening. Ook wil de PvdA isoleren stimuleren met een subsidiefonds, voor huur- én koopwoningen. Dat kost geld, maar is ook een impuls voor Texelse bouwers en installateurs.

INVESTEREN 
Om snel veel woningen te bouwen met lage- en middenhuur, zullen de grondprijzen omlaag moeten. Dat betekent dat de gemeente daar minder voor ontvangt, maar maakt de bouw wel sneller mogelijk. Ook wil de PvdA vanuit de gemeente meer menskracht op het begeleiden van woningbouw. Echt werk maken van woningbouw op Texel en ervoor zorgen dat alle Texelaars weer een betaalbaar en passende woning kunnen hebben, kost geld. Of beter gezegd: vraagt om grote investeringen in elkaar.

VOORRANG EN STRENG 
Naast de woningen voor jongeren, wil PvdA Pro Texel voorrang voor essentiële beroepen, zoals voor zorg en onderwijs. Toeristisch misbruik van woonhuizen willen we streng aan pakken. Voor nieuwe woonhuizen op Texel moet een zelfbewoningsplicht gelden. Het Deltaplan wonen kent nu 25 punten en de PvdA Pro Texel hoopt dat er door andere partijen en bewoners nog meer acties en doelen worden toegevoegd.

Kijk op https://texel.pvda.nl/verkiezingen/verkiezingsprogramma/deltaplan-wonen-500-betaalbare-woningen-extra/

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 14 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5