De Emmalaan met de gedeelde rijbanen.
De Emmalaan met de gedeelde rijbanen. Foto: Jeroen van Hattum

Verkiezingen 2022

Algemeen Wat ik zeggen wou

Frans van der Reyken uit Den Burg heeft een duidelijke mening als het aankomt op de verkiezingen. In een zeer uitgebreide ingezonden brief, zet hij zijn gedachtegang uiteen. De brief is dusdanig lang dat er geen ruimte voor was in de krant.

Bijna is het weer zover; het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dan mogen we weer gebruik maken van ons recht om te kiezen wie onze nieuwe plaatselijke volksvertegenwoordigers worden. Maar daarmee ook, en belangrijker nog, wie het veld moeten ruimen, omdat ze niet ons hebben vertegenwoordigd, maar voornamelijk zichzelf. Degenen die niet naar de wens van de bevolking wilden luisteren en er een puinhoop van hebben gemaakt. Als u wilt dat er hier iets gaat veranderen dan zal er dus anders gestemd moeten worden. Al jarenlang bepalen dezelfde personen het beleid dat door veel Texelaars niet meer gesteund wordt. Voor nieuw beleid zijn andere en vooral echte vertegenwoordigers van het “gewone volk” nodig. Mensen die luisteren naar de bevolking, want die heeft hen afgevaardigd. Ze zitten uiteindelijk op hun plaats door ons, voor ons en vooral namens ons. In een democratie heeft het gewone volk de macht. Laten we die dan gebruiken om orde op zaken te stellen en stem niet klakkeloos wat u altijd stemt. Laat u niet (mis)leiden door nostalgisch sentiment ofwel het Texelgevoel, want niet alles waar Texel(s) bij staat is goed voor u of voor ons eiland. Dat is inmiddels al meerdere keren gebleken. De gemeenteraad heeft de plicht om alle Texelse inwoners te vertegenwoordigen, dus niet alleen voornamelijk de ondernemers, maar de hele bevolking. Want één reden waardoor het toerisme zo ontzettend uit de hand is gelopen, en zelfs als overlast wordt ervaren, is dat onze gemeenteraad (de door ons bedoelde vertegenwoordigers) dat al jarenlang mogelijk heeft gemaakt door geen stop in te voeren. Of in ieder geval door niet aan de rem trekken. 

Dat valt wel te verklaren als je je realiseert dat bij de partijen waaruit de Raad bestaat, veel personen zitten die ondernemer zijn of die tegen ondernemen aan hangen. En die dus ook de (bijna) afgelopen periode in de gemeenteraad zaten waar de besluiten worden genomen. Met name Texels Belang (TB) spant de kroon met bijna allemaal ondernemers. Bij de VVD en het CDA geldt hetzelfde verhaal en dat wordt ook weer zo bij de nieuwe partij Hart voor Texel. Bij Groen links, D’66 en PvdA is dit in mindere mate aan de orde. Alweer een tijdje geleden stelde Texels Belang in de Texelse Courant de vraag wat beloften eigenlijk waard zijn. Het antwoord op die vraag is simpel. Politieke beloften blijken tot nu toe niets waard te zijn, zoals het gewone volk dat allang weet. En dat, terwijl het de bedoeling is dat de door ons gekozen “leiders” ervoor zorgen dat het iedereen zo goed mogelijk gaat. Vaak zijn de mooie woorden na de verkiezingen alweer snel vergeten. Want iedere politicus weet, dat je aan de macht kunt blijven door dat te beloven wat het volk wil horen en waarvan ze van tevoren al weten dat ze dat toch niet gaat doen.

Eigenlijk wisten ze ook bij TB wel dat beloften politiek gezien niets waard zijn, want hun eigen voormalige wethouder deed beloften die nooit werden nagekomen. Persoonlijk wacht ik al jaren op de toegezegde verkeersdrempels. Met taalspelletjes probeerde hij iedereen op het verkeerde been te zetten. Dat ging meestal op deze manier; “We doen het alvast”, “Ik kom er later bij u op terug”, dan blijkt dat het anders bedoeld is en “U heeft het niet goed begrepen…” Daar bestaat een werkwoord voor misleiden! “Zelfs collega-politici werden zo gepasseerd. Ook was hij ooit ‘vergeten’ dat de raad beslissingen neemt. En nu komt hij, na laatst voor de tweede keer als wethouder te zijn weggestuurd, weer terug met een nieuwe partij. Maar eigenlijk is dit meer van hetzelfde dat we al veel te lang hadden. En of we daar nu op zitten te wachten? Overigens was het wel sneu voor TB dat de mevrouw die voor hen op de tweede plaats in de raad zat, zomaar is opgestapt en zich  bij het CDA aansloot met de niet haar persoonlijk toebehorende zetel. Ook niet geheel betrouwbaar dus.

Ter herinnering aan de afgelopen vier  jaar, de periode waarin de raad een aantal grandioze dieptepunten op stapel heeft gezet of heeft gerealiseerd

Met stip op 1: 

De miskleun om een “fietsgoot” aan te leggen op de Emmalaan die levensgevaarlijk en door vrijwel niemand gewenst is. Het plan was het bestaande fietspad opheffen, de snelheid op de doorgaande rondweg terugbrengen naar 30km/u. door de weg te versmallen en FIETSERS als VERKEERSREMMER te gebruiken. Hoe bedenk je het bij een school waar veel (basisschool)kinderen (gaan) fietsen.

Op 2: 

Direct daarachter en goede tweede de ijsbaanperikelen waarbij het plan is om het groen grotendeels op te heffen en in een prachtige grote parkeerplaats te veranderen. 

Op 3: 

Het waardeloze en grotendeels mislukte parkeerplan waarbij iedereen, ook inwoners van deze gemeente, moet gaan betalen om te kunnen parkeren op Texel en waarbij de parkeeroverlast buiten de 2 uur zone is TOEgenomen voor de bewoners in de woonstraten buiten de ring/kern(en). Een plan dat het doel voorbij geschoten

Op 4: 

Het toerisme dat teveel geworden is doordat de raad (en dan met name VVD en TB) als marionetten aan de hand loopt van TOP. Daarbij wordt uit het oog verloren dat hier ook nog andere mensen wonen die geen ondernemer zijn en niets hebben met ondernemen en daarmee geld verdienen. Er zijn ook andere mensen die werkelijk belangrijke zaken voor het eiland zien, maar die nooit voet aan de grond krijgen omdat ze niet gehoord worden vanwege de tunnelvisie toerisme. 

Op 5: 

Dossier Kogerstraat, waar allerlei afspraken zijn gemaakt en toezeggingen zijn gedaan nadat de bewoners in eerste instantie werden overvallen op de 2e informatieavond met een plan dat eigenlijk al vaststond. Ook hier was het de bedoeling dat fietsers het overige verkeer zouden gaan remmen. 

Op 6:

De toestand op de Postweg die bijna gelijk is aan punt 5 voor wat betreft het overvallen en bezwaar of inspraak van burgers is niet meer mogelijk. Direct daaraan de Driehoek affaire. 

En dan op 7: 

De soap omtrent het Scholeksterhuisje in de Gasthuisstraat waar een woonhuis wordt gesloopt om plaats te maken voor de duurste fietsenstalling van het land. Voor € 400.000,00 aan gemaakte kosten kun je er zo’n 25/30 fietsen stallen.

Als u zich bij dit alles realiseert dat wij, de inwoners van deze gemeente, uiteindelijk gedeeltelijk de rekening van de gemeente betalen middels de gemeentebelasting(en), dan mag het u duidelijk zijn dat wij ook graag enige zeggenschap hebben over hoe en waaraan dit wordt besteed. Dit is indirect mogelijk door uw stem uit te brengen na een goede overweging.

Ik laat het hier maar bij, want anders wordt de lijst met flaters door falend beleid nog veel langer. Ik hoop dat velen van u gaan stemmen en zich van tevoren bedenken dat wij, de inwoners van deze gemeente, de toekomst van ons eiland en van onszelf in eigen handen hebben en dat dat afhangt van aan wie wij onze stem geven.

Ik heb nog gezocht naar positieve zaken in het algemeen belang waar de grootste of een grote groep inwoners voordeel van heeft. Helaas heb ik daar niets gevonden, of het moet zijn dat de afvalstoffenheffing voor 2022 met € 0,15 omlaag gaat voor eenpersoonshuishouden en € 0,23 voor meerpersoonshuishouden. En het, na veel protest, terugdraaien van het Emmalaan besluit.

Frans van der Reyken

Den Burg

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 17 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1