Bart Heerschap met de microfoons in de raadzaal.
Bart Heerschap met de microfoons in de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Als bode zorg je ervoor dat alles reilt en zeilt op gemeentehuis”

Algemeen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart vertelt een medewerker van de gemeente iedere week iets over zijn of haar werk. Sommigen hebben een zichtbare functie, maar de meesten werken achter de schermen om zaken op het eiland aan te sturen en te begeleiden. Deze week: bode Bart Heerschap.

Zorgen dat alles reilt en zeilt op het gemeentehuis. Dat is kortgezegd het werk van Bart Heerschap als bode bij de gemeente. Maar dat kan dan ook werkelijk alles zijn; de ene keer plaatst hij microfoons in de raadzaal, de andere keer vult hij de koffieautomaten bij, moet er iets worden gerepareerd of staat hij op het dak zoals een week geleden met de noordwesterstorm om een probleem met de airco te verhelpen. “En soms vinden collega’s het fijn om even een kletspraatje met je te houden.”

Daarnaast zijn de bodes aanwezig tijdens raads- en commissievergaderingen en huwelijksvoltrekkingen in de raadzaal om alles te begeleiden. “Wij gaan als laatste weg, als alles is opgeruimd. Maar als bodes zijn we er bijvoorbeeld ook toen laatst de prikpost van de GGD in het gemeentehuis zat. Er moesten wat formulieren worden bijgedrukt en de stroom moest er op een bepaald moment even af, daar zorg je dan allemaal voor.” 

Hij kwam begin 2019 als bode bij de gemeente nadat Daan Koopman met pensioen was gegaan. Tien jaar eerder had hij al eens gesolliciteerd op de functie, was het toen niet geworden, maar zijn naam was op het gemeentehuis niet vergeten. In 2018 werd hem gevraagd of hij de functie nog steeds aantrekkelijk vond en het antwoord was ja. Bart werkte op dat moment nog als productiemedewerker bij de Texelse Wolfabriek. In overleg met de gemeente werkte hij daar begin 2019 nog even door totdat bij de wolfabriek de grootste drukte voorbij was (“ik wilde het daar netjes afronden”) en vervolgens ging hij aan de slag als bode. “Ik dacht dat het even zou duren om ertussen te komen, maar je wordt meteen goed ontvangen.” Bart vormt samen met Aide Malagon en Richard Daalder het bodeteam. 

Het werk bevalt hem goed. De ene keer is het een week met veel uren overdag en in de avonden, een andere keer is het rustiger. “Het werk biedt ook ruimte om je eigen tijd in te kunnen delen.” ‘s Avonds aanwezig zijn bij de raads- en commissievergadering is voor hem geen enkel punt. “Ik vind het leuk om te volgen wat daar allemaal gebeurt.”

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30