Afbeelding
Foto: 24Webvertising

5 tips voor het uitlaten van je hond in de winter

Algemeen

Je hond uitlaten in de sneeuw klinkt leuk, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Vanwege de lage temperaturen, ijzige omstandigheden en kortere dagen kan het behoorlijk gevaarlijk zijn om je hond in deze tijd van het jaar uit te laten. Bevriezing en onderkoeling zijn slechts enkele mogelijkheden en antivries is vaak op de grond te vinden, dus je moet voorzorgsmaatregelen nemen. Sluit eerst een hondenverzekering af en gebruik daarna de onderstaande tips als je je viervoeter uit gaat laten op Texel terwijl er in de winter sneeuw is gevallen. 

Zorg voor bescherming

Hoewel de meeste honden redelijk goed tegen de kou kunnen, zijn er bepaalde kleine rassen die gevoelig zijn voor koudere temperaturen. Deze omvatten pups met korte vachten of die met een laag lichaamsvet. Bescherm deze honden met een waterafstotende jas of trui om ze extra warm te houden en te voorkomen dat ze gaan rillen tijdens winterwandelingen. Experts raden de Jecikelon-hondenkleding aan als je inspiratie nodig hebt voor het kopen van bescherming voor je viervoeter tegen de winterkou. 

Geen sneeuw opeten

Hoewel het voor je hond verleidelijk kan zijn om op de aantrekkelijke sneeuw te kauwen, kan dit gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Het kan niet alleen de lichaamstemperatuur verlagen, wat ernstige onderkoeling kan veroorzaken, maar het kan ook scherpe voorwerpen of schadelijke chemicaliën bevatten. Je moet er dus voor zorgen dat je viervoeter geen sneeuw opeet als jullie te wandelen zijn in de witte landschappen op Texel. 

Bescherm de poten

Door de sneeuw rennen kan de poten van je hond blootstellen aan allerlei dingen waaraan ze beter niet blootgesteld kunnen worden, terwijl dit ook nog eens kan leiden tot bevriezing. Bescherm de poten van je hond daarom met winterlaarzen of rubberen laarzen om ijsdeeltjes en sneeuwvorming tussen de tenen en de voetzolen te voorkomen. Experts raden de ademende hondenwandelschoenen of de Pawz waterdichte hondenlaarzen aan om hun poten te beschermen. Als je een kieskeurige pup hebt die het niet leuk vindt om iets aan zijn voeten te dragen, kun je in plaats daarvan je poten bedekken met een beschermende wax-crème, zoals Paw Pad Protection Balm.

Aan de lijn

Hoewel honden niets liever doen dan rond te rennen en in de sneeuw te stoeien, zijn er een aantal gevaarlijke dingen om rekening mee te houden. Naast uitglijden en vallen, kunnen honden ongewild in bevroren meren of plassen water terechtkomen en het risico lopen door het ijs te vallen. Het is altijd het beste om honden aan de lijn te houden terwijl ze door de sneeuw lopen en om op trottoirs te lopen om verborgen gevaren te vermijden.

Beperk de uitlaattijd

Als je een dagelijkse routine hebt, beperk dan de hoeveelheid tijd die je met je hond in de sneeuw doorbrengt. Dit voorkomt bevriezing, onderkoeling of andere gevolgen van blootstelling aan koude lucht. Let daarnaast altijd op tekenen van angstig gedrag, zoals janken, stoppen, vertragen of overmatig rillen. Droog je hond ook af nadat jullie samen in de sneeuw hebben gelopen op Texel. 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 31 minuten geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 58 minuten geleden 1
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45