Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

D66 met twee wethouderskandidaten verkiezingen in

Algemeen

D66 gaat opnieuw met Astrid van de Wetering de verkiezingen in. Opvallendste naam op de lijst is de 16-jarige Thomas van der Vlerk. Opvallend des te meer daar je achttien moet zijn om daadwerkelijk de gemeenteraad of de raadscommissie in te mogen. Van de Wetering en nummer 2 Pepijn Lijklema zijn beiden wethouderskandidaat. 

De nummer één op de kandidatenlijst is zittend raadslid Astrid van de Wetering. “Ik ga voor meer openheid en het betrekken van onze inwoners. Dat past bij de historie van onze partij. In 1966 schreef De Tijd over de oprichting van D66 “Niet dogmatisch, maar pragmatisch. Meer zeggenschap van de burgers in alle openbare bestuurslichamen van hoog tot laag staat bij D66 daarbij centraal.”

De in Oudeschild woonachtige Van der Wetering is met twaalf jaar raadslidmaatschap inmiddels één van de meest ervaren Texelse politici. Op nummer twee staat Pepijn Lijklema (40 jaar) uit Den Burg. Pepijn heeft een ingenieursbedrijf en een vervolgonderwijsbedrijf op Texel en is projectleider duurzame ontwikkeling bij Platform31 in Den Haag. Hij is daarnaast lid van raad van toezicht van de OSG, voorzitter van Jonge Bestuurders Texel, bestuurder bij stichting Duurzame Alliantie Texel en bestuurslid in de sectie dienstverlening van TOP. Pepijn: “Ik wil naast mijn werk, bestuursfuncties en vrijwilligerswerk mij nu ook politiek inzetten Texel te verjongen en te verduurzamen. Het is mooi om te zien dat D66 met een gemiddelde leeftijd van 35 jaar van de top vier het goede voorbeeld geeft.” Astrid en Pepijn zijn beide wethouderskandidaat. “Pepijn heeft beroepsmatig veel kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid, onderwijs en wonen. Ik weet veel van zorg, regionale samenwerking en openbare ruimte. Dus we bekijken het pragmatisch en laten het van de portefeuille afhangen”, zegt Astrid.

Op nummer drie staat de 29-jarige Sverre Eschweiler. Hij is al langer commissielid van D66 en wil zich inspannen voor sport en verjonging. ‘’Ik wil me inzetten om Texel toekomstbestendig te maken en aantrekkelijk houden voor alle doelgroepen,’’ stelt Sverre. Opvallend is ook de nummer vier op de lijst. Thomas van der Vlerk is de eerste zestienjarige in Nederland op een verkiesbare plek, maar heeft al veel bestuurlijke ervaring. Hij is voorzitter van de leerlingenraad op de OSG, zit in de MR, is voorzitter van het Jong Texelfonds en was jaren jeugdbestuurder van het Hoogheemraadschap. Hij heeft veel ambitie en wil zich graag inzetten om de jongeren op het eiland te vertegenwoordigen. Zo hoopt hij het jongste Texelse commissielid ooit te worden. 

Thomas: “Om een vergrijzende gemeente als Texel jong te houden, is de stem van jongeren nodig. Voor belangrijke actuele thema’s zoals huisvesting, energietransitie en onderwijs is het belangrijk niet alleen over jongeren te praten, maar vooral met jongeren hierover te praten.” 

Sverre en Thomas zijn beide medeoprichter van Jonge Democraten Texel. Jonge Democraten Texel is naast Jonge Democraten Amsterdam de enige jongerenafdeling van D66 in Noord-Holland en heeft een groeiend aantal leden. Ze brainstormen iedere drie weken over maatschappelijke thema’s en schreven de helft van het D66-verkiezingsprogramma. Op nummer vijf staat landelijk erelid van D66 Frans Visman. Visman is commissielid, oud-wethouder en oud-raadslid namens D66. 

De totale lijst van D66: 1. Astrid van de Wetering (v) Oudeschild; 2. Pepijn Lijklema (m) Den Burg; 3. Sverre Eschweiler (m) Den Burg; 4. Thomas van der Vlerk (m) Oudeschild; 5. Frans Visman (m) Den Burg; 6. Jacomien Bas (v) Den Hoorn; 7. Ruurd Eijzinga (m) De Koog; 8. John Koopman (m) Oudeschild; 9. Ina Platte-Boon (v) Den Burg; 10. Rob van Damme (m) Den Burg; 11. Alex de Haan (m) Den Burg; 12. Han Lindeboom (m) Den Burg; 13. Tineke Jongeneel-Wiegman (v) Den Burg; 14. Roelf Jan Takens (m) Den Hoorn; 15. Cor van Heerwaarden (m) Den Hoorn.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 7 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3