Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Jan van Wijk: “Inzet om te groeien”

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Jan van Wijk uit Den Burg

Leeftijd: 38 jaar

Achtergrond: vriendin Iris Barhorst

Is er ien von: Henk van Wijk, voormalig eigenaar van Langeveld en de Rooij en Catrie Kloosterman. “Ik ben vernoemd naar beide opa’s.”

Beroep en hobby’s: 

Mensen kennen Jan waarschijnlijk van de golfbaan. “Daar ben ik min of meer opgegroeid en het is nu ook mijn werk, want ik ben eigenaar van de Golfschool Texel en geef zelf ook les.” Daarnaast werkt Jan als productspecialist voor Acushnet en adviseert hij mensen welke golfclubs ze het beste kunnen nemen. Daarvoor reist hij heel Nederland af en een stukje België en Duitsland. Hij houdt ook van tennis en gaat graag naar de sportschool. “Maar het liefste ben ik buiten. Lekker lopen met de hond.”

Golf is zijn leven. Zijn werk, maar ook als hobby loopt Jan nog altijd graag een rondje over de baan. Hij volgde zelfs een HBO opleiding aan het Van Swinderen Golf College in Tilburg. “Je kunt het zien als de ALO, maar dan gespecialiseerd in golf.” Door zijn huidige ondernemerschap zit hij aan tafel met allerlei partijen, zoals De Krim en de golfvereniging. Daarnaast is hij penningmeester bij het Broodfonds Texel, dat is bedoeld als sociaal vangnet voor en door ZZP’ers. Hij was als coach betrokken bij het opzetten van veld- en zaalvoetbalteams vanuit Texel ’94, waar hij ook meespeelde. Met een aantal collega’s wilde hij iets regelen zodat jongeren in aanraking konden komen met verschillende sporten. “We wilden daarmee net aankloppen bij de gemeente, maar die kwam op dat moment met het IJslandse model, wat hier op aansluit. Dus zijn we samen verder opgetrokken.”

Leertraject

Politiek, en dan vooral lokaal, interesseert Jan. “Komt waarschijnlijk door mijn vader, die in zijn tijd als eigenaar van de Texelse Courant altijd alles uit de eerste hand mee kreeg.” Dat hij zich thuis voelt bij de VVD is omdat het een stabiele partij is, waarin hij kan groeien. “Ik zie het als een leertraject. Er zijn een aantal onderwerpen waar ik me nog niet in heb verdiept, maar ik wil graag leren. Er zijn ervaren mensen voor begeleiding en daarnaast is er een enthousiaste groep, met ook veel jongere mensen, die gezamenlijk de schouders eronder willen zetten. Alle politieke partijen op Texel willen goede huisvesting, scholing en verkeersveiligheid, om maar eens wat te noemen. Maar de duidelijkheid en stabiliteit van de lokale VVD spreekt mij het meest aan. Ondanks dat ik mijn plek op de lijst zie als een groeiplek, ga ik er wel voor 100 procent voor. Ik ga mij actief inzetten in de steunfractie.”

Onderwijs

Jan spreekt op de golfbaan veel verschillende mensen. Hij vraagt ze regelmatig wat zij denken dat Texel nu en voor de toekomst nodig heeft. Om de balans op het eiland te houden, vindt Jan het ook belangrijk om jonge gezinnen een goede toekomst op het eiland te bieden. “Die gezinnen hebben we namelijk nodig. Wat ik erg belangrijk vind is verbreding van het onderwijsaanbod. Dan denk ik aan iets als de Texel Academie, praktijkonderwijs, maar ook voor andere sectoren waar ze zitten te springen om mensen zoals de bouw en de zorg. Door die opleiding op Texel te verzorgen heb je meer kans dat mensen hier blijven hangen. Bij dat onderwijs hoort voor mij ook sport, lichamelijke opvoeding en schoolzwemmen. Het is een cirkel. Als we hier meer en beter opleiden, krijgt onze jeugd meer kansen en ook meer financiële armslag om bijvoorbeeld een woning te huren. Ik ben van mening dat er veel meer verbinding mogelijk is tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de huisvesting.”

Ondernemersloket

Communicatie tussen burgers, ondernemers en gemeente is een ander punt van aandacht voor Jan. “Ik denk bijvoorbeeld aan een ondernemersloket, een MKB-vriendelijke aanpak. Het lijkt we alsof het ze op Texel soms zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt, terwijl het juist belangrijk is voor de economie van ons eiland dat dit gladjes loopt. Dat er bijvoorbeeld niet een straat voor de deur van je winkel wordt opengebroken, zonder dat dat is besproken of is gezocht naar de beste mogelijkheid om dat te doen. Ik spreek veel ondernemers, ze missen een vast aanspreekpunt bij de gemeente en voelen zich vaak niet gehoord of begrepen. Natuurlijk zijn er regels, maar met goede communicatie voorkom je dat je zo tegenover elkaar komt te staan, wat nu vaak het geval is. Ook de communicatie met bewoners laat te wensen over. Er gaat daar iets mis, dat kan echt beter.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel

Afbeelding
Optredens jeugdorkesten Amsterdam en Texel Cultuur 2 uur geleden
Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.
Vijfde collectieve zonnedak komt op het Eierlandsche huis Algemeen 5 uur geleden
Op het strand.
Terreinbeheerders in actie voor strandbroeders Algemeen 7 uur geleden 3
De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
TESO zoekt nieuw lid Raad van Commissarissen 14 mei, 14:00 1
Afbeelding
Open opstapavond kartbaan Sport 14 mei, 07:50 2
Afbeelding
Tweede Texelse Popkorendag op 2 juni Cultuur 13 mei, 20:40
Emmie Monster trapt zaterdag het nieuwe seizoen van Emmies ijs af.
Emmies ijs opent seizoen met ijsfeest bij De Waddel Algemeen 13 mei, 16:30