Afbeelding
Foto: Gertha Wessels

Grischa de Winter: “Goed regelen voor mensen, maar niet álles voor ze regelen” (Team VVD Texel)

Algemeen Vanuit de lokale politiek

Naam: Grischa de Winter uit Den Burg

Leeftijd: 50 jaar, niet op Texel geboren, maar wel opgegroeid. Verliet het eiland voor studie en kwam na twintig jaar terug.

Achtergrond: getrouwd (“wat je ver haalt is lekker, dus ik heb haar in Limburg opgevist”), twee zoons.

Is er ien von: tandarts Hans en Cora de Winter

Beroep en hobby’s: Grischa en zijn vrouw zijn beide huisarts en hebben een paar jaar geleden samen de praktijk van dokter Vos overgenomen. Voor hobby’s blijft eigenlijk geen tijd over. “Beetje klussen in en om huis, dat vind ik eigenlijk het leukste. Soms een filmpje kijken of een boek lezen, maar naast werk en zorg voor onze kinderen is dat het wel.”

Politiek heeft hem altijd geboeid en hij wil op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Sterker nog, hij bemoeit zich er graag mee. Grischa is al lang lid van de VVD. “Als je je ergens mee wilt bemoeien, moet je je ook ergens bij aansluiten vind ik. De VVD past het beste bij mij door waar ze voor staan. Vrij zijn om te doen wat je wil, als je daar anderen maar niet mee tot last bent. Ruimte om te groeien en ideeën te ontwikkelen, zonder iemand anders dwars te zitten, daar sta ik achter. Het tweede is dat ik in mijn werk ook wel mensen bij de hand neem om ze op weg te helpen, maar er komt een moment dat ze het zelf weer moeten gaan doen. Ik wil mensen ook weer kunnen loslaten, de eigen verantwoordelijkheid terug geven. Dat mis ik wel eens bij andere partijen, die alles willen blijven regelen. Naar mijn idee gaan mensen dan teveel zitten afwachten tot dingen gebeuren. Ik sta erg voor zelfredzaamheid en zelfbeschikking. ”

Medische post

Het zal niemand verrassen dat de zorg het stokpaardje is van Grischa. “De ouderenzorg moet op Texel geregeld. Ik vind het schokkend als een geboren en getogen Texelaar de laatste fase doorbrengt in een tehuis in Den Helder of nog verder weg. Dat moet echt anders.”

Een ander punt dat hoog op zijn lijstje staat is de huisartsenzorg op het eiland. “Er wordt van alles aan gedaan om meer toeristen naar Texel te halen, maar dit stuk wordt niet adequaat meegenomen. Verkeerscirculatieplan, parkeerplan, Toeristische toekomstvisie, maar er ligt geen goed zorgplan. Het aantal huisartsen wat hier is, is bedoeld voor de eigen bevolking. Het loopt ons in de zomer echt over de schoenen. Er komt een moment dat dit stukloopt, dat we dit niet meer kunnen opvangen. Ik ben bang dat er eerst iets erg fout moet gaan, voor iedereen wakker wordt.” Grischa zou graag zien dat, zeker in de zomer maar misschien langer, de medische post terugkeert, bemenst met artsen van de overkant. “Dat zou ons als huisartsen al enorm ontlasten, zodat wij zorg kunnen leveren voor de Texelaars. We zijn met een plan bezig, dat we bij de zorgverzekeraars willen neerleggen, want die moeten het geld genereren. Maar ik vind ook dat de gemeente én de toeristische ondernemers hier iets in moeten betekenen. Als je er alles aan doet om massaal toeristen naar het eiland te halen, dan moet je ook wat dit betreft je verantwoordelijkheid nemen.”

IJslands model

Ook het onderwijs mag op zijn warme belangstelling rekenen. Grischa is blij met de positieve ontwikkelingen op de OSG. “We moeten dat in de gaten blijven houden, want zo’n voorziening is essentieel voor Texel.” Hij wil aandacht vragen voor de problemen rond alcohol- en drugsgebruik van de jeugd. “We zijn natuurlijk half-half begonnen met dat IJslandse model, maar dat mag best wat intensiever.

Veel kennis

Grischa heeft het hartstikke druk en staat daarom niet op een verkiesbare plek. Hij probeert wel de steunfractievergaderingen bij te wonen. “VVD Texel is een zeer actieve, diverse club, die iets nuttigs kan betekenen bij alle zaken die op het eiland spelen. We hebben alle takken van sport binnen de gelederen, dus dat is een goede reden om op ons te stemmen.”

Bent u nieuwsgierig naar onze kandidaten op de kieslijst en ons verkiezingsprogramma?
Klik hier voor Team #VVDTexel voor een stabiel en zelfstandig Texel

Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.
Vijfde collectieve zonnedak komt op het Eierlandsche huis Algemeen 2 uur geleden
Op het strand.
Terreinbeheerders in actie voor strandbroeders Algemeen 4 uur geleden 2
De hulpgoederen zijn aangekomen in het Roemeense Pucioasa.
Hulptransport Texel aangekomen in Roemenië Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
TESO zoekt nieuw lid Raad van Commissarissen 14 mei, 14:00 1
Afbeelding
Open opstapavond kartbaan Sport 14 mei, 07:50 2
Afbeelding
Tweede Texelse Popkorendag op 2 juni Cultuur 13 mei, 20:40
Emmie Monster trapt zaterdag het nieuwe seizoen van Emmies ijs af.
Emmies ijs opent seizoen met ijsfeest bij De Waddel Algemeen 13 mei, 16:30
'Heino's Biergarten' is vernoemd naar de in 2022 overleden Heino Huizing.
Heino's Biergarten: De grootste vrijdagmiddagborrel van Texel Algemeen 13 mei, 13:30