Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Opruimen restanten afgebrand restaurant

Algemeen

In De Cocksdorp is dinsdagmiddag een begin gemaakt met het ruimen van de restanten van grand café/restaurant Bij Joost in de Kikkertstraat dat afgelopen nacht tot de grond toe afbrandde.

Joost Oldenburg, die het restaurant de afgelopen jaren runde, kreeg dinsdag op de social media van alle kanten medeleven en steunbetuigingen. Hij raakte door de felle brand het hele restaurant plus inventaris kwijt.


De brandweer was vandaag (dinsdag) bezig met nablussen en de technische recherche van de politie deed onderzoek naar mogelijke oorzaken van de brand.


Sloopwerkzaamheden bij het afbrandde restaurant. - Henk Leyen

Er werden op de plek van de brand speurhonden ingezet die volgens de politie onderzochten of er mogelijk sporen van brandversnellende middelen aanwezig waren. Dat was volgens vaste procedure. Volgens een woordvoerder van de politie is er nu nog niets te zeggen over wat de oorzaak van de brand geweest zou kunnen zijn.

Ter toelichting aan de hand van de reacties op Facebook op bovenstaand bericht: Texel beschikt gewoon over een eigen brandweer met twee kazernes in de dorpen Den Burg en De Cocksdorp (liggen beiden op het eiland) waar meerdere brandweerwagens staan. 

In geval van grote branden op het eiland komt er soms versterking van de brandweer uit Den Helder of een omliggende plaats op het vasteland naar Texel. De brandweer van de vastewal wordt dan met de boot overgevaren naar Texel om de Texelse brandweer te helpen bij het blussen van een brand. Maar er is dus altijd brandweer op Texel aanwezig.

Het kan ook gebeuren dat er brandweer uit Den Helder of omliggende plaatsen op het vasteland naar Texel komt om tijdelijk in de brandweerkazerne in Den Burg aanwezig te zijn als de Texelse brandweer op pad is voor een brand op het eiland. Dat is dan voor de zekerheid en voor veiligheid. Er kan immers altijd nog wat gebeuren en dan is het prettig als er voldoende brandweer op het eiland is om ook een tweede calamiteit te kunnen bestrijden.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 11 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 12 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5