Den Burg.
Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Controles in centrum Den Burg

Algemeen

De gemeente is vrijdagochtend begonnen met scherpere controles op winkels en horecabedrijven in Den Burg om te zien de regels voor het “click en collect” worden nageleefd.

Een aantal boa’s loopt door het centrum om te zien of iedereen zich aan de regels houdt. Burgemeester Michiel Uitdehaag liet eerder weten dat het niet de bedoeling is dat winkels geopend zijn en mensen binnen laten. Bij uitgiftepunten van de horeca geldt dat ze sober ingericht moeten zijn, zodat er geen oplopen kunnen ontstaan.

De controles leidde vrijdagochtend al snel tot minstens één boze ondernemer die het er niet mee eens was dat de spullen die op straat stonden naar binnen gehaald moesten worden. De ondernemer kreeg naar eigen zeggen te horen dat dit lokaal beleid was en was het daar niet mee eens.

Uitgiftepunten voor click en collect moeten volgens de gemeente ook sober zijn ingericht. “Zo mogen er geen uitstallingen buiten staan. Boa’s spreken ondernemers daar waar nodig op aan. Dit heeft nog niet geleid tot een last onder dwangsom of een boete.”

De burgemeester toonde in de eerdere aankondiging aan ondernemers begrip voor hun situatie. “Een ondernemer wil ondernemen op de wijze waarop die dat zelf graag wil en deze regels verhinderen dat. Tegelijkertijd hoop ik dat juist door deze regels de beperkingen van de lockdown ook zo snel mogelijk weer voorbij zijn. Voorkomen moet ook worden dat zowel inwoner als toerist het gevoel krijgt dat er op Texel niet serieus met de bescherming van de volksgezondheid wordt omgegaan.”

Volgens de huidige lockdown moet de detailhandel (tenzij bestempeld als essentieel) tot en met tenminste 14 januari 2022. gesloten zijn. Bij een afhaalpunt aan de deur van de winkel of op het parkeerterrein (zoals bij bouwmarkten) maf er volgens de regels van het Rijk geen oploop van publiek ontstaan, moet er sprake zijn van een sober ingerichte afhaallocaties zonder uitstallingen, terrastheaters of bijvoorbeeld entertainment.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 10 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 12 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30