Het watertappunt bij De Waal.
Het watertappunt bij De Waal. Foto: Guus de Lange

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Watertappunt De Waal blijft droog staan

Algemeen

De dorpscommissie van De Waal heeft besloten om het watertappunt bij het pleintje voor de kerk van De Waal niet aan te sluiten op het waternet.

Dat blijkt uit een brief die de dorpscommissie aan de gemeenteraad heeft geschreven. Volgens de dorpscommissie is het niet verantwoord om te voldoen aan voorwaarden die de gemeente in een concept-overeenkomst voor het watertappunt heeft gesteld.

De dorpscommissie zegt de indruk te hebben dat voor het watertappunt in De Waal andere regels worden gesteld dan voor de andere openbare watertappunten (van de PWN) die vorig jaar op het eiland zijn gekomen.

Overleg met de gemeente leidde niet tot aanpassing van de concept-overeenkomst waarna de dorpscommissie besloot om de pomp - die een aantal jaar geleden op het pleintje werd geplaatst - niet aan te sluiten op het kraanwater. Dat was volgens de dorpscommissie ondanks het laten uitvoeren van twee gecertificeerde testen naar de waterkwaliteit afgelopen zomer.

Het watertappunt in De Waal heeft een historie. Het leek er vorig jaar op dat hij moest plaatsmaken voor een watertappunt van de PWN (sinds 2021 in alle dorpen op het eiland na een besluit van de raad om drinkwater beschikbaar te stellen), maar het kwam tot behoud van de authentieke waterkraan nadat het dorp voor het watertappunt bij de kerk was opgekomen.

Volgens het contract was het de bedoeling dat beheer en onderhoud van het watertappunt volledig in handen van de dorpscommissie zou komen. De dorpscommissie zou ook verantwoordelijk worden voor de juiste kwaliteit van het drinkwater.

Volgens het contract kon de gemeente (eigenaar van de grond waar de pomp staat) zonder opgave van redenen het gebruik van de grond beeindigen. Dat zou kunnen ten behoeve van de ontwikkeling van het gebied, de weg, de verkeersveiligheid of anderszins.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 1 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 4 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 6 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 6 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 7 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 7 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 7 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 7 uur geleden 5