Afbeelding

werkstraf voor hennepteelt

Juridisch

Medeplichtigheid aan hennepteelt op het vasteland (Aartswoud) is een 48-jarige man uit Den Burg vrijdag op een taakstraf van veertig uur komen te staan. Het Openbaar Ministerie (OM) had heel wat anders in petto voor de Texelaar, maar moest noodgedwongen inbinden.

Tandenknarsend accepteerde de officier van justitie vrijdag het vonnis van de politierechter in Alkmaar. Eerder had de aanklager tegen zijn zin al inhoudelijk bakzeil moeten halen in de zaak, die het Openbaar Ministerie (OM) met veel machtsvertoon was begonnen. De beschuldiging aan het adres van de Texelaar loog er niet om: begin 2014 had hij zich bezondigd aan hennepteelt, hennepbezit en illegale stroomaftap. Daarbij vorderde het OM nog eens een kleine 40.000 euro van hem terug aan criminele winsten.

Maar gaandeweg de zaak bleek dat allemaal toch een stuk minder gemakkelijk hard te maken dan aanvankelijk leek. De Texelaar had destijds een boerderijtje in Aartswoud, een 'opknapper', waar hij drie avonden per week was. Omdat hij wel wat geld kon gebruiken, ging hij in de lokale kroeg in op het voorstel van twee mannen die hij daar trof: 'Mark en Bram', allebei kaal, de een groot, de ander klein. Ze zochten ruimte en vroegen hem of ze de twee schuren achter de boerderij konden huren.

"Tsja, ik had geld nodig, dus ik ben daar op ingegaan", zei de Texelaar, die wel een vermoeden had dat er iets niet in de haak was, maar uit geldnood "de andere kant opkeek". Uiteindelijk wist hij wat er gebeurde, "maar dat was pas later. En toen liet ik het gaan." Voor de rechter had hij niets om het bestaan van de twee te bewijzen. Geen huurcontract, geen telefoonnummer, geen achternamen. "Ze zeiden steeds: hoeft niet, komt wel. Je hoeft ons niet te bellen, we bellen jou", aldus de Texelaar. Een keer kreeg hij als voorschot duizend euro contant in het handje van de twee, die wel over een nummer van hem beschikten. "Ik had andere dingen aan mijn hoofd. Ik handelde in goed vertrouwen."

De officier van justitie "geloofde maar weinig" van het gehele verhaal. Maar net zo goed als de Texelaar de autoriteiten niet op het spoor kon zetten van 'Mark en Bram', zo kon de officier van justitie niet hardmaken dat dit duo helemaal nooit heeft bestaan. "Ik ben ervan overtuigd dat deze verdachte zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan hennepteelt, maar ik kan het niet bewijzen", aldus de aanklager. Daarmee verviel ook de aanklacht voor het drugsbezit, de diefstal van de stroom, de verkoop en daarmee de terugvordering van de criminele winsten. Uiteindelijk eiste hij – met zichtbare tegenzin - een taakstraf van zestig uur.

De rechter haalde daar nog eens twintig uur vanaf, omdat ze op het punt van de medeplichtigheid – de Texelaar wist en stond toe wat in zijn schuur gebeurde – vond dat het Openbaar Ministerie uitging van grotere hoeveelheden hennep dan waarvan sprake was geweest. Zij deed dat in de wetenschap dat de Texelaar financieel nog lang niet klaar is met de zaak. De hennepkwekerij werd ontdekt na een brand, waarbij door de illegale elektriciteitsomleiding uiteindelijk een hele wijk urenlang zonder stroom kwam te zitten. De eerste rekeningen van Liander belopen een bedrag van tenminste 11.000 euro en het is niet denkbeeldig dat daar nog wat bij komt. "U bent nog wel even bezig, voordat de zaak helemaal tot het verleden behoort", sprak ze, seconden voordat ze het vonnis onherroepelijk verklaarde.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 2 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 5 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 7 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 8 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 8 uur geleden 17
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 9 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 9 uur geleden 5