Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Waardering, maar ook zorgen over laat maaien bloemrijke bermen

Algemeen

''Wordt het gras in de bermen niet meer gemaaid?'', was een vraag die we kregen. Waar het maaien in het verleden op 1 juni mocht beginnen, is die datum ten behoeve van de flora en fauna vooruitgeschoven. Dit jaar vanaf 21 juni. Werner Dros, die de bermen maait in opdracht van de gemeente, heeft voor een vlot verloop nu twee maaimachines ingezet.

Gevraagd naar de reden van het later maaien, gaf het college bijstaande reactie: ''De gemeente heeft ongeveer 430 kilometer bermen in beheer. In deze bermen komt een grote verscheidenheid aan flora en fauna voor. Denk bijvoorbeeld aan de brede orchis, knikkende vogelmelk, veldlathyrus en avond koekoeksbloem. De bermen zijn daarnaast ook erg belangrijk voor vlinders, bijen en kleine zoogdieren zoals Noordse woelmuizen. Kortom de bermen op Texel hebben een belangrijke ecologische functie. De huidige bloemrijke bermen zijn het resultaat van meer dan 25 jaar beheer dat gericht is op het krijgen van die diversiteit.

De gemeente maait zoals elk jaar omstreeks half juni afhankelijk van het weer voor de eerste ronde de bermen. Het maaisel wordt na de eerste maaironde afgevoerd zodat de bermen schraal blijven. Het is belangrijk dat de bermen schraal blijven, dit zorgt ervoor dat de grote hoeveelheid soorten behouden blijft. Het tijdstip van de eerste maaibeurt is zo bepaald dat de planten tijd hebben om tot zaadvorming te komen. Na maximaal twee weken wordt het maaisel afgevoerd, zodat de zaden tijd hebben om op de grond te vallen.

Veiligheid

Hoe verhoudt dat zich met de veiligheid? B en w: ''De gemeente houdt gedurende het jaar continu de veiligheid van de wegen in de gaten. Belangrijk punt is dat de bebording en andere veiligheidsmaatregelen goed zichtbaar blijven. Zo wordt rondom stootbanden (biggenruggen) regelmatig extra gesnoeid.''

Bloemrijke bermen dus langs de wegen van de gemeente, maar de Pontweg tot en met Den Burg wordt wél vroeg gemaaid. Hoe zit dat? ''De Pontweg is tot de rotonde Akenbuurt in beheer bij de provincie. De provincie heeft een andere visie op het beheer van bermen dan de gemeente Texel. Daarom wordt een groot deel van de berm van de Pontweg veel vroeger gemaaid.''

Wat vindt u?

De redactie wijdt deze week een poll aan dit onderwerp. Moeten de bermen eerder gemaaid worden of juist niet? Wat vindt u? Stem hier.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 12 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 12 uur geleden 5