Logo texelsecourant.nl
De herdenking in 2015. (Archieffoto Texelse Courant)
De herdenking in 2015. (Archieffoto Texelse Courant)

Dodenherdenking op Texel

In De Burghtkerk aan de Binnenburg in Den Burg begint vanavond om 18.45 uur de Herdenkingsbijeenkomst voor Dodenherdenking. De kerk is open vanaf 18.30 uur.

Spreker is Anneke Pen. Haar vader Herman Pen was één van de tien Texelaars die op 6 april 1945 door de Duitse bezetter op de Mok werden geëxecuteerd. Dat was uit vergelding voor de Georgische Opstand die die nacht was uitgebroken.

Pen, destijds nog een baby, vertelt wat de gevolgen van de executie op haar leven hebben gehad. Na de herdenking in de kerk is er een 'stille tocht' naar de Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat waar twee minuten stilte wordt gehouden en kransen worden gelegd. Radio Texel zendt de herdenking in Den Burg vanaf 18.30 uur rechtstreeks uit.

In het kerkje van Den Hoorn is vanavond eveneens een herdenking en die begint om 19.00 uur. Om 19.15 uur speelt DEK, er is een aantal sprekers en daarna worden de twee minuten stilte in acht genomen, The Last Post gespeeld en het Wilhelmus gezongen. Ook worden bloemen gelegd op de graven van slachtoffers van 1940–1945.

Woensdagmiddag om 14.00 uur vliegt er een Douglas C-47A Dakota van de Royal Air Force over Texel Airport en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum. Dat gebeurt tijdens de herdenkingsvlucht Battle of Britain Memorial Flight.

De vlag hangt vandaag in het kader van Dodenherdenking zonder wimpel van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei 2016, hangt de vlag (zonder wimpel) van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!