Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Lange Juni pakt muzikaal uit

Divers

De jazz van Han Bennink, Nadja Filzer die Edith Piaf nieuw leven inblaast, Een theatershow over Simon & Garfunkel, en een ode aan de Americana-muziek. Lange Juni biedt dit jaar een breed scala aan muziek in verschillende dorpen.

Jazz on the Waves

Het muzikale feest trapt op 2 tot en met 5 juni af met de vijfde editie van Jazz on the Waves in Den Hoorn dat helemaal om drummer Han Bennink (1942) is heen gebouwd. Als het even kan probeert hij op een stoel te trommelen of op andere objecten. Zijn die niet voorhanden dan voldoet de vloer ook. Hij mag met recht 'an elder statesman of Dutch jazz' genoemd worden, en niet alleen vanwege zijn leeftijd. Han is een ongelooflijk veelzijdige slagwerker, die weliswaar vooral in de zogenaamde impro-scene actief is maar volgens jazz-auteur Kevin Whitehead ook de 'chops' heeft van een 'very hip prebop swing-band drummer'. Zijn muzikale loopbaan is indrukwekkend: hij speelde op het Newport Jazz festival, was vorig jaar Artist in Residence tijdens het North Sea Jazz Festival, en werkte met vele legenden uit de jazz-en improvisatie-scene. Hij was een van de oprichters van de Instant Composers Pool (kort gezegd ICP), had een legendarisch duo met Misha Mengelberg, speelde wereldwijd met het Clusone Trio en imponeert zowel met solo- en duo-optredens als in grotere bezettingen in binnen- en buitenland. Als opwarmer staan Eric Vloeimans en Eric Vaarzon Morel donderdag 2 juni om 20.00 uur in het Hoornder kerkje. Vrijdag om 14.00 opent de expositie van Bennink, tevens begenadigd kunstenaar, in 't Drijverhuus, waar hij ook 17.00 uur een soloconcert geeft. In Klif 12, het dorpshuis en het Hoornder kerkje vinden in de rest van het weekend diverse optredens plaats. Het volledige overzicht is te vinden op de website van Jazz on the Waves.

Klif 12

Op 9, 16, 23 en 30 juni kan men om 19.00 uur terecht bij PuurLofZang. Het concept omschrijft zichzelf als een avondje uit, waar de inspiratie van muzikant en chefkok ontdekt kan worden. "Waar u zich kunt laten verrassen door de harmonie tussen amuses, passende wijnen en muziek. Geniet van een 'MTV-Unplugged-stijl' van de wereld achter song en dish". Het culinaire gedeelte wordt geserveerd in de vorm van een 4-gangen diner. Prijs €49,50, diner inclusief de hele show. De kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Klif 12. Liefhebbers van chanson moeten 10 juni vrijhouden in de agenda. Nadja Filtzer treed dan op in Klif 12. 2016 zou het honderdste levensjaar van Edith Piaf geweest zijn en ter ere daarvan brengt Filtzer het werk van de Franse chansonzangeres opnieuw ten tonele. De recensies zijn veelbelovend. Kaarten via klif12.nl. Werd Lange Juni door velen in één adem genoemd met Den Hoorn, dit jaar breidt het speelveld zich uit Den Burg en De Koog. Mogelijk gemaakt door de inzet van ondernemers.

De Koog en Den Burg

Zo kan men in De Koog op 16, 17 en 19 juni om 20.30 uur terecht bij het "Jumbo podium" in discotheek De Toekomst voor Joost Botman en Niels van der Gulik. Zij vertellen met de show 'Sound of silence' het verhaal van Simon & Garfunkel. Het verhaal over deze succesformatie wordt gebracht met een flinke dosis humor. Kaarten voor dit knusse concert zijn verkrijgbaar bij de Jumbo in De Koog en via de site van Lange Juni. Op het "Mantje Podium" van Question Plaza is het op 21 en 23 juni om 20.30 uur de beurt aan The bad men from bodie met de show Man don't break. De formatie vindt elkaar in hun gedeelde liefde voor bluegrass en americana-muziek, heftige en absurde scènes. Volledig akoestisch met meerstemmige zang en van klein naar groot: ukelele, viool, mandoline, banjo, vele gitaren, percussie en contrabas. De kaarten, eveneens €15,- zijn verkrijgbaar in de winkels van Mantje in De Koog en Den Burg en via de website van Lange Juni.

Cor van Heerwaarden is in zijn nopjes. "We wilden een afwisselend programma met meer aandacht voor muziek. Zeker als je bedenkt dat er ook nog evenementen als Texelpop onder de Lange Juni vallen. Maar dit alles was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de ondernemers. Het is mooi dat we dit samen zo opgepakt hebben."

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 24 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 46 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 9
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 58