Larissa Klaassen en Haleigh Dolman.
Larissa Klaassen en Haleigh Dolman.

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Het trieste lot van de Paralympiër

Divers

Geen aandacht van De Telegraaf of Nu.nl, slecht een klein artikeltje op NOS.nl en een uitslag op subpagina 3 van teletekstpagina 674. Het is het trieste lot van de paralympiër. Larissa Klaassen en Haliegh Dolman zetten afgelopen zaterdag een prestatie van jewelste neer doorwereldkampioen teworden in Italië. Zelfs het benaderen van het wereldrecord, en dat op een laaglandbaan, bracht geen erkenning van de landelijke pers.

Zondagavond 18.00 uur, Studio sport. Een apart blok over de Olympische en de Paralympische Spelen. Ik had de vooraankondiging gezien en dus zat ik klaar met mijn bord op schoot. Ik was benieuwd wat Larissa voor de camera's van de NOS te zeggen had. Tevergeefs, ze werd niet eens genoemd. Wat moet een sporter nog meer doen dan wereldkampioen worden om aandacht te krijgen? Vorig jaar werd ze al tweede, een feestelijk onthaal op Texel zat er niet in. Wie weet, wordt dit foutje deze keer rechtgezet! Waar 'gewone' sporters al volop aandacht krijgen bij een zilveren plak (WK indoor atletiek), is het voor de paralympische sporters schrapen. Niet alleen om de aandacht die ze verdienen, ook financieel is het buffelen. Als favoriet voor paralympischgoud zou je denken dat de dames de schaapjes wel op het droge hebben. Niets is minder waar, met nog slechts zes maanden te gaan, mist het duo nog €3.000,-. De voorzieningen voor deze sporters zijn een stuk minder goed geregeld dan voor onze reguliere olympiërs. Leveren de paralympiërs een mindere prestatie of moet een sport een beter verdienmodel hebben om waardering te krijgen?

De prestatie van Larissa en Haliegh is geweldig, de kans op de eerste gouden plak op de Paralympische Spelen voor Texel vrij groot. Ga ik hierbij af op de die ene prestatie van afgelopen weekend? Nee. Als Larissa iets wil, krijgt ze het voor elkaar. Tweede werd ze al op een oude, zware fiets. Na haar breuk met Kim van Dijk (en dus de Dorian Foundation) kwam ze sterker terug en zelfs een ernstige valpartij met bijkomende operatie weerhield het duo niet van een prijzenslag. De drie seconden waarmee ze de concurrentie afgelopen zaterdag achter zich hielden, is enkel een bevestiging van wat we allemaal al wisten. Dit team is van de buitencategorie en Kim van Dijk zal nog wel eens mijmerend in de spiegel kijken als ze bedenkt dat ze een topper als Larissa heeft laten gaan. Wie helpt Haliegh en Larissa aan die laatste €3.000,-? Wellicht een mooi cadeautje van de gemeente voor de behaalde titel?

Michelle de Vries presenteert de podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 8 mei 2024 Algemeen 8 uur geleden
De film 'Mama' is op Texel gemaakt en er doen ook jonge Texelaars aan mee.
Moederdagpremiére film Mama Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 12 uur geleden
Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport 7 mei, 13:30 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 7 mei, 11:00 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 7 mei, 10:17
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 7 mei, 09:29
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1