Foto: 53 graden Noord
Foto: 53 graden Noord

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Koger horeca neemt verantwoordelijkheid

Divers

In De Koog start morgen een try-out met een bandjes systeem. Het initiatief van de Koger Horeca zorgt ervoor dat barpersoneel in één oogwenk kan zien of iemand meerderjarig is of niet.

"Wij willen graag dat iedereen vanaf zestien welkom is. Je zit dan wel met een groep die nog geen achttien is en dus nog geen alcohol mag. Het is in de kroeg donker en je moet in de drukte snel kunnen zien of iemand wel of niet gerechtigd is om alcohol te drinken", vertelt Arnold 'Kets' Kaercher van café-restaurant Sjans in de Dorpsstraat. Hij bedacht het plan samen met Marcel Talsma van feestcafé De Wijsneus.

Het concept is heel simpel: jongeren onder de 25 die De Koog binnenkomen, kunnen bij het oude brandweerhuisje in het steegje naast Geen Idee een gratis bandje halen. Hiermee kunnen ze alle kroegen in. "Bij de uitgifte staan onafhankelijke gecertificeerde beveiligers. Zij hebben daar een scan om de identiteitskaarten te controleren, bovendien hebben zij meer licht, zodat de controle goed gebeurt", legt Talsma uit. De kosten worden gedekt door Horeca Evenementen De Koog (HEK) en wordt gedragen door alle horeca-ondernemers. "Het is als ondernemer niet makkelijk. Je hebt de jongeren liever in je kroeg, waar er nog controle is in plaats van dat ze zich buiten ophouden. Maar de ID's zijn vijf jaar geldig en gezichten veranderen in de pubertijd enorm. Iemand van zeventien kan dus een foto op zijn legitimatie hebben van toen hij twaalf was. Daarnaast zijn de jongeren geweldig in het maken van valse ID's die je in het donker en in de massale toestroom van jongeren niet van echt kunt onderscheiden. Dan gaat er wel eens wat mis en krijgt de horeca-ondernemer enorme boetes of moet zelfs zijn deuren sluiten. Wij hebben nu een manier gevonden waarop de jongeren naar binnen kunnen en we toch in één oogwenk kunnen zien of de jongeren mogen drinken of niet. We zijn de eersten in Nederland die dit op deze schaal gaan doen", stelt Kets.

De horeca-eigenaren benadrukken dat het geen straf is voor de jongeren, maar dat de horeca voor deze groep juist toegankelijker moet worden. "Een jongen van achttien heeft regelmatig een vriendin van zeventien. Door de alcoholwetgeving kozen sommigen ervoor om jongeren onder de achttien maar niet meer binnen te laten. Dan kun je niet samen op stap. Nu haal je even snel een bandje en kun je gewoon op stap", legt Talsma uit. In eerste instantie wordt het nieuwe bandjessysteem ingevoerd op de vrijdag en zaterdag, in het hoogseizoen zeven dagen per week. "We hebben al contact met de gemeente, de politie en Horeca Nederland. Die zijn erg enthousiast over ons initiatief. Samen met hen willen we bekijken hoe we dit nieuwe systeem financieel kunnen waarborgen voor de toekomst. En aangezien het een try-out is, zullen we dan ook kijken of er nog dingen aangepast moeten worden. Nogmaals, wij willen de jongeren binnen en niet ongecontroleerd op straat. Maar dan moet er wel een werkbare situatie zijn. Die is er nu", stelt Talsma tevreden vast.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 5 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 10 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 11 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 11 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5