Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texels Belang blijft vizier richten op Karseboom

Divers

"De negatieve uitstraling van het achterstallig onderhoud van de voormalige Karseboom baart ons ernstige zorgen. De staat van dit pand vormt de aanleiding tot het verzoek aan het college van B&W om hier handhavend op te treden om de verloedering op deze gezichtsbepalende locatie aanpakken."

Met die woorden opent Texels Belang de motie die het morgen tijdens de raadsvergadering zal indienen. "In 2010 is de gemeente Texel in dat kader gestart met de adresgerichte aanpak van vervallen panden. Er worden er jaarlijks drie vervallen bouwwerken aangewezen waarvoor een gerichte aanpak wordt gemaakt. Wij vinden dat Vismarkt 4, dat ook al jaren op de groslijst staat van vervallen panden, in 2016 moet worden aangepakt, zodat dit karakteristieke pand, op een toplocatie aan de vismarkt, (weer) een prachtige blikvanger voor Den Burg wordt", staat verderop in de motie te lezen. 

"De gemeente heeft een belangrijke taak op het terrein van de bewaking van de bestaande gebouwenvoorraad. In de Welstandsnota Texel 2008 staat de Excessenregeling opgenomen, welke kan worden toegepast bij de aanpak van vervallen panden.
Wij vinden dat bij Vismarkt 4 zonder twijfel sprake is van 'in ernstige mate van strijd met redelijke eisen van welstand'. Het pand is sterk verwaarloosd, waardoor sprake is van zodanige verloedering van het centrum van Den Burg dat de kwalificatie 'welstandsexcess' van toepassing is", is de mening van Texels Belang. Burgemeester Uitdehaag gaf in een eerste stadium aan liever een andere weg dan de juridische te zoeken met de eigenaar van de Karseboom en hoopt snel in gesprek te gaan met Frits Langeveld. De eigenaar zelf gaf in een eerder stadium aan dat hij niet van plan is te investeren, alvorens er een integraal plan voor de Vismarkt en de Groeneplaats ligt. 

Ondanks dat dit vorige week een stuk dichterbij gekomen is, lijkt dit volgens Langeveld niet de te maken stap. in een ingezonden brief schrijft hij in de krant van vandaag namelijk het volgende: "Naar aanleiding van het artikel in de krant van vrijdag moet het mij van het hart dat wederom de door een ieder omarmde denkwijze van architect Soeters van een 5 jaar geleden bij de gemeente weer eens 180 graden gedraaid is. Waarom deze veranderde denkwijze? Het heeft zich al bewezen dat de werkwijze uit het verleden helemaal niets tot stand gebracht heeft en alleen maar bakken met geld gekost heeft. "Wie het heden beoordeelt, moet over genoeg verleden beschikken". Dit geldt ook voor het nieuwe plan. "Niemand kan teruggaan voor een nieuw begin, maar iedereen kan vandaag beginnen met een nieuw einde". Gemeente stop nu eens met die geldsmijterij en stap niet in de schoen van een ontwikkelaar. "Dat is uw vak niet" ! De gemeente ontwerpt nu panden en maakt de gebruiksvoorwaarden. Dit levert weer frustratie op van potentiele gegadigden. Om een ieder nog eens in de gelegenheid te stellen de indertijd omarmde goede denkwijze te kunnen begrijpen, heb ik de lezing van Soeters op YouTube gezet. Deze twee en halve uur durende uitleg over de benadering van het ontwikkelen van ons aller Centrum van Texel is net een spannend jongensboek. Als je eenmaal begint dan blijf je lezen. Diegene die het wil ervaren kan Googlen naar "Dieper Spitten". Ben echt benieuwd naar reacties. Ik weet dat er veel van uw tijd gevraagd wordt, maar u krijgt er ook veel voor terug. Veel kijk en luister plezier."

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 7 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 10 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 10 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 11 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 11 uur geleden 5