Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Texelaar krijgt werkstraf na misbruik

Divers

Na een eis van 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag een 19-jarige Texelaar wegens seks met een minderjarig meisje veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

Aan de straf zijn een proeftijd van twee jaar en verschillende bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo komt de Texelaar gedurende zijn proeftijd onder toezicht van de reclassering en in een begeleid wonen-project in Alkmaar. Ook moet hij zich onderwerpen aan urinecontroles en andere onderzoeken als die noodzakelijk zijn. Daarnaast moet de man zijn slachtoffer een schadevergoeding van bijna €1175,-, waarvan €1000,- smartengeld. Het meisje had om €1600,- smartengeld gevraagd, maar de rechtbank vond dat bedrag te hoog omdat er geen medische verklaringen waren om haar eis te onderbouwen.

De destijds 18-jarige Texelaar had in augustus en oktober 2014 tweemaal seks met het meisje, dat de eerste keer nog maar twaalf jaar oud was. Hoewel van dwang geen enkele sprake was, vindt de rechtbank dat de man uit Den Burg had moeten snappen dat het meisje te jong was om van een gelijkwaardige situatie tussen de twee te spreken. Daarbij wordt hem verweten dat hij zijn eigen behoeftebevrediging voorop heeft gesteld. De zaak kwam aan het rollen toen de vader van het meisje merkte dat zijn dochter 's nachts niet thuis had geslapen. De Texelaar, die heeft bekend, belandde vorig jaar april na een veroordeling al in een begeleid wonen-project in Alkmaar, waar hij zich gedurende zijn destijds opgelegde proeftijd van drie jaar verplicht moet laten behandelen. De Texelaar kreeg toen wegens wapenbezit, vernieling, bedreiging en belediging ook 360 dagen cel, waarvan 212 voorwaardelijk. Daags na het vonnis verkaste hij vanuit zijn voorlopige gevangenschap rechtstreeks naar het woonproject in Alkmaar. Hij ging wel in hoger beroep tegen zijn straf.

De zedenkwestie waarvoor hij nu is veroordeeld werd vorig jaar in het eerdere proces tegen de Texelaar al genoemd door de officier van justitie, maar kon destijds niet in de zaak worden betrokken omdat het onderzoek nog niet was afgerond. De rechtbank hield met die omstandigheid rekening bij het bepalen van de strafmaat, net als met zijn nog jeugdige leeftijd en de tijd die sinds beide incidenten is verstreken. Ook woog de rechtbank mee dat de Texelaar niet eerder is veroordeeld voor zedenmisdrijven. Omdat deskundigen het risico van herhaling groot vinden, is het vonnis wel direct uitvoerbaar verklaard.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 2 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 5 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 5 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 12
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 6 uur geleden 15