Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Artex Kunstenschool

School of the Arts, music school, dance school, theatre school and courses fine arts

Artex Kunstlezing: Hoe fotografie Kunst werd

Cultuur

Op dinsdag 19 januari aanstaande organiseert Artex - Kunstenschool Texel een kunstlezing met als onderwerp 'Hoe fotografie Kunst werd'. De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin en duurt twee uur.

Als je maar lang genoeg wacht, dan worden zelfs de meest banale kiekjes uiteindelijk kunst, stelt Susan Sontag in haar standaardwerk 'Over fotografie'. Zo kan het zijn dat de eerste gefixeerde afbeelding uit 1827, nauwelijks nog een foto te noemen, in de kunstboeken prijkt, terwijl de voorstelling ronduit banaal is: een uiterst vaag uitzicht uit het raam. Toch werd de nieuwe techniek razend populair toen in 1839 een toestel op de markt kwam waarmee werktuigelijk afbeeldingen gemaakt konden worden. Je moest ze wel zelf ontwikkelen en daarbij was elke afbeelding uniek. Afdrukken was nog niet mogelijk. Niemand die de vroege fotografie als een kunstvorm op zich zag, ze kon hooguit dienen als hulpmiddel van de schilderkunst. Wel volgt de vroege fotografie de esthetiek van de schilderkunst: portretten, stillevens, landschappen. In de twee uur volgt u grofweg de ontwikkeling van de fotografie vanaf de aanloop naar de uitvinding tot ca. 1900.

Artex verzorgt diverse lezingen met kunsthistorische inhoud, deze lezingen worden gegeven door de kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin. Hij gaf al eerder interessante lezingen voor Artex en doet dat ook regelmatig in Amsterdam. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd.

Aanvang: dinsdag 19 januari 2016 om 20:00 uur. De entree bedraag € 10,- p.p. incl. koffie/thee/lekkers en hand-out van de lezing. Leerlingen CKV van de middelbare school krijgen maar liefst 50% korting op de entreeprijs, de lezing is goed voor 1 CKV-punt.

Vooraf reserveren is zeer gewenst, dit kan via info@artex-texel.nl of bel met 0222-313493.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 3 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 6 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 8 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 9 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 9 uur geleden 21
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 9 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 9 uur geleden 5