Links de Verenigde Schilders en rechts Schildersbedrijf Ben. De twee bedrijven krijgen één eigenaar: Schildersbedrijf Ben. .
Links de Verenigde Schilders en rechts Schildersbedrijf Ben. De twee bedrijven krijgen één eigenaar: Schildersbedrijf Ben. . Foto's: Schildersbedrijf Ben

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Schildersbedrijf Ben en Verenigde Schilders gaan samen verder

Algemeen

Schildersbedrijf Ben neemt de Verenigde Schilders over. Beide bedrijven gaan verder onder dezelfde naam, met dezelfde gezichten en vertrouwde kwaliteit. Maar werken ook samen. “We hebben elkaar veel te bieden.”

De Verenigde Schilders (de “Geallieerden”) werden opgericht in 1964, toen een aantal zelfstandige schilders de koppen bij elkaar stak en de krachten bundelde. “Allemaal gelijk, evenveel verdienen en geen bazen en knechten meer”, was de coöperatieve gedachte. Maar ook vanuit de overtuiging dat de kleine schilders samen sterker stonden dan ieder voor zich. Het was de tijd van grote projecten en daarvoor had je veel handen nodig.

Zelfstandige schilders sloten zich aan, de groep groeide verder toen ook jonge knapen er aan de slag gingen. Elke medewerker werd lid van de coöperatie. Jos Smit en Henk Zijm kwamen in 1977 bij de Verenigde. Jos: “Er werkte toen een man of 24 á 25. Iedereen was baas.” Jos en Henk haalden hun papieren als aspirant-gezel. Henk meteen daarna ook zijn ondernemerspapieren, toen nog verplicht, Jos een poosje later.” Toen de coöperatieve vorm na verloop van tijd op praktische en financiële nadelen stuitte, werd het bedrijf omgezet in een B.V. Met aanvankelijk een stuk of tien aandeelhouders, inmiddels nog vier: Jos, Henk, Jaap Eelman en Bart Timmer. Jaap kwam er in 1993 bij en werd in 2000 vennoot, Bart werkt er sinds 2002 en werd in 2005 vennoot.

Het schildersbedrijf kende in de loop der jaren ups en downs. Van hoogconjunctuur in de jaren ’70 tot recessie in de jaren ’80, toen het bedrijf even op het randje van faillissement balanceerde. Jos: “Als coöperatie waarvan iedereen eigenaar was, hadden we meer ruggengraat. Een baas zou de stekker eruit hebben getrokken.” De Schilders hadden een jaar of tien geleden ook veel last van de bankencrisis, waardoor veel bedrijven in de bouw- en aanverwante sectoren werden getroffen. Momenteel is er veel werk, de coronacrisis raakt de sector niet. Het bedrijf heeft nu dertien medewerkers.

De Schilders groeiden in 57 jaar uit tot een onderneming met veel vakmanschap, kennis en ervaring. Een vertrouwd adres met een brede klantenkring. Met grote opdrachtgevers, zoals recreatiebedrijven, maar ook particulieren die hun woonhuis laten schilderen. En waar je in de shop terecht kunt voor kwaliteitsproducten: verf, kwasten, rollers en aanverwante spullen.

Schildersbedrijf Ben, een stukje verder aan de Maricoweg, werd opgericht in 2010 door Ben Eickhoff. Ben begon in 2005 bij Schildersbedrijf Z-Graaf en werkte nadien samen met Schildersbedrijf Graaf uit De Cocksdorp. Vennoot Joost de Winter, met wie Ben sinds 2014 als ZZP’er samenwerkte, trad in 2017 toe tot het bedrijf.

Schildersbedrijf Ben groeide in de loop der jaren uit tot een gevestigde naam. Een betrouwbare partner voor al het schilderwerk, zoals duurzaam schilderen van een woonhuis of het realiseren van grote projecten. Inmiddels werken ze met z’n tienen en beschikken ze over een brede klantenkring.

De Verenigde Schilders en Ben Schildersbedrijf hebben veel gemeen. Te beginnen met passie voor het vak. Ze willen dat graag uitdragen. Met de OSG is het initiatief genomen om scholieren aan het schildwerk te laten “snuffelen”. Zoals in veel sectoren, kan ook het schildersbedrijf nieuwe mensen gebruiken.

Ben: “Schilderen is een mooi vak. De afgelopen week hebben we weer enkele mooie projecten opgeleverd.” Joost: “Dan is het prachtig als je ’s avonds om negen uur nog een berichtje krijgt dat de klant allemachtig blij is dat het zo mooi is geworden. Daar doen we het voor.” Jaap glunderend: “Zo hadden wij van de week een paar flessen Juttertje te pakken.” Jos: “Als schilder heb je ook een sociale functie. Een praatje met de klant en ook wel eens wat extra doen. Ze geven je hun sleutel en daarmee hun vertrouwen. Dat mag je niet beschamen.” Bart: “Een klant die aan de overkant was toen het inbraakalarm af ging, vroeg eens of wij het alarm wilden afzetten. Hebben we natuurlijk gedaan.”

Joost: “Voor mensen die hier een huisje hebben, doen we ook wel een klus in Amsterdam. Dan merk je dat wij echt een streepje voor hebben.”

Twee schildersbedrijven met veel vakmanschap op een breed terrein, die kwaliteit en service hoog in het vaandel hebben. Met veel overeenkomsten, zoals dezelfde vorm van onderhoudscontract. Daarbij doen ze voor de klant tien jaar het buitenschilderwerk en houden het pand in topconditie. De visie gericht op duurzaam schilderwerk voor buiten en hoogstaande afwerking voor het schilderen en behangen binnen.

Maar ook een verschil: de gemiddelde leeftijd. Bij de Verenigde gemiddeld toch wel boven de vijftig, bij Ben Schildersbedrijf onder de 40. Met het vooruitzicht dat Henk Zijm, die als planner, calculator en aanspreekpunt een spilfunctie vervult bij de Schilders, over anderhalf jaar met pensioen gaat, stonden de Verenigde voor de keus. Jos: “Of een vervanger voor Henk of een bedrijfsovername.” De keus viel op het laatste. “We namen een bedrijfsmakelaar in de arm.”

Ben: “Toen we hoorden dat de Verenigde te koop kwam, heb ik gebeld. “Klopt hè Bart?” Dat telefoontje was het vertrekpunt voor een serie gesprekken. Het klikte goed met elkaar. De Verenigde zijn blij dat een vertrouwd Texels bedrijf het overneemt, Ben en Joost met de kennis, ervaring die ze in huis halen en de mooie plek van het bedrijf en de winkel. “Een verlengstuk van de kwaliteit van het schildersbedrijf. De enige verfspeciaalzaak op het eiland waar je verf, advies, service en de juiste spullen meekrijgt. Je weet dat je met de goeie pot verf de deur uitloopt en je weet hoe je het moet doen.”

Met als uiteindelijk resultaat dat Ben Schildersbedrijf de Verenigde Schilders overneemt. Intern gaat er het nodige veranderen, naar buiten toe niet. Beide bedrijven blijven bestaan, ook de vier (ex-)vennoten blijven in dienst.

Joost: “Daar zijn we héél blij mee. Dat ze het ons hebben gegund en dat ze voorlopig blijven. We hebben hen hard nodig. Dezelfde gezichten en dezelfde vertrouwde kwaliteit. We gaan elkaar versterken en samenwerken. Langzaam gaan we samensmelten. De winkel gaan we restylen. Een nieuw merk, nieuwe producten en nieuwe mogelijkheden.”


Vlnr: Jaap Eelman, Bart Timmer, Jos Smit en Henk Zijm, vennoten van de Verenigde Schilders, en Ben Eickhoff en Joost de Winter, eigenaars van Schildersbedrijf Ben. 

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 7 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00