Op zoek naar de balans tussen toerisme en de rust op Texel.
Op zoek naar de balans tussen toerisme en de rust op Texel. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terugblik 2021: Raad stemt in met toekomstplan

Algemeen

De gemeenteraad stemt woensdagavond 22 september na een lange aanloop nipt in met het Toeristisch Toekomstplan dat moet leiden tot balans tussen het toerisme en de rust en de ruimte op het eiland. 

Het besluit leidt ertoe dat per direct de mogelijkheid om toeristische slaapplaatsen te verplaatsen vervalt.

Verder geeft de raad het college groen licht om te gaan werken aan een zogeheten paraplu-bestemmingsplan om een aantal nieuwe maatregelen op te nemen in de bestaande bestemmingsplannen. Dat moet een verdere groei van het aantal recreatieve slaapplaatsen op het eiland remmen.

De maatregelen betreffen een registratieplicht voor woningen met logies/ontbijt en voor tweede woningen die recreatief worden verhuurd. Het college gaat eveneens werken aan heldere en meetbare criteria voor logies met ontbijt, aanpassing van de stolpenregeling, actualisatie van de al bestaande planologische slaapplaatsenregistratie en er komt een extra toetsing van aanvragen om kampeerplaatsen naar zomerhuizen om te zetten. 

Het paraplu-plan heeft een doorlooptijd van circa twee jaar en treedt naar verwachting eind 2023 in werking. Met het paraplu-plan worden nieuwe beleidsregels toegevoegd aan de bestaande bestemmingsplannen. De genoemde maatregelen staan in de zogeheten uitvoeringsagenda die onderdeel is van het Toeristisch Toekomstplan.


Wachtrijen in het verleden naar de boot. - Archief Texelse Courant

Het toekomstplan, waar sinds 2018 aan gewerkt is, wordt tijdens de raadsvergadering van 22 september nipt met 7 stemmen vóór en 6 stemmen tegen aangenomen. Texels Belang, VVD, PvdA en Texel 2010 zijn vóór. CDA, GroenLinks en D66 stemmen tegen. 

De stemverhoudingen liggen tijdens de vergadering even anders dan gebruikelijk omdat raadsleden William Witte (Texels Belang) en Jur Schuiringa (VVD) afwezig zijn. Dankzij de steun van Texel 2010 hebben de coalitiepartijen (TB, VVD en PvdA) toch een nipte meerderheid. Anders was het hele plan na de lange aanloop alsnog van tafel geveegd.

Dat het kiele kiele was, kwam onder meer voort uit zorgen over de vraag of het drukker wordt aan de oostkant van Texel als er meer spreiding van toerisme over het eiland komt.

In de ogen van CDA, Texel 2010 en PvdA gaat het daar drukker worden, terwijl dat volgens de concentratiegedachte van de jaren zeventig niet de bedoeling is. Volgens die gedachte moet het toerisme zich voornamelijk aan de westzijde van het eiland concentreren. 

Vervolgstap is dat het CDA op 22 september tegen het hele Toeristisch Toekomstplan stemt om de oostkant van het eiland te beschermen. 


De beoogde plek van het hotel op de haven. - Foto Ton Zegers

Overigens staat in het Toeristisch Toekomstplan dat er aan de oostkant geen verblijfsrecreatie mag komen, terwijl er kort na de vaststelling in september bij de bespreking van het nieuwe beheer- exploitatieplan voor de haven van Oudeschild opeens sprake is van de mogelijkheid om een hotel met maximaal 50 toeristische slaapplaatsen op de haven te bouwen. 

Die vijftig bedden komen voort uit de Havenvisie waar de raad op 12 maart 2014 mee instemde, maar staan niet in het Toeristisch Toekomstplan waardoor er verwarring en ophef ontstaat. 

Uiteindelijk gaat in december het hele beheer- en exploitatieplan terug in de koelkast omdat de raad eerst meer duidelijkheid wil hebben voor de afkoopsom van Rijkswaterstaat voor het onderhoud en beheer van de haven.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 15 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 18 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 18 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30