De dental car van de Stichting Jeugdtandverzorging bij de Jozefschool in Den Burg.
De dental car van de Stichting Jeugdtandverzorging bij de Jozefschool in Den Burg. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Terugblik 2021: Einde dental car jeugdtandverzorging

Algemeen

In het voorjaar van 2021 wordt bekend dat de Stichting Jeugdtandverzorging Texel gaat stoppen met de mondzorg aan kinderen in de dental car waarmee jarenlang de basisscholen op Texel zijn bezocht.

De stichting kampt door diverse oorzaken met een ernstig structureel tekort op de exploitatie en is volgens bestuursleden Dirk Terpstra en Marian van der Burgh aangekomen op een punt dat verder bezuinigen niet meer mogelijk is.

De oorzaak zit volgens de stichting onder meer in de algemene afname van het aantal kinderen op het eiland, de komst van een eigen kindertandarts, de beeldvorming dat een bezoek aan de dental car ten koste zou gaan van de eigen bijdrage in de zorg (”terwijl het vergoed wordt uit het basispakket) en een betere preventie waardoor er minder gaatjes bij kinderen gevuld hoefden te worden. Dat laatste is zeer prettig voor de kinderen, maar draagt zakelijk bij aan een tekort op de exploitatie.

Het laatste zetje zit in de uitbraak van de coronacrisis wat extra werkzaamheden oplevert voordat kinderen op controle kunnen komen. Het leidt er al met al toe dat het gebruik van de dental car is afgenomen van meerdere keren per week naar gemiddeld drie dagen in de veertien dagen, terwijl de vaste lasten ondertussen wel gewoon doorgaan.

Tot de zomervakantie maakt de dental car nog een laatste ronde langs de scholen, zodat alle kinderen die er gebruik van maken (tussen de 350 en 400) er nog een keer terecht kunnen en dan is het per 1 september afgelopen.


Schooltandarts Hans de Winter in het verleden in de dental car. - Archief Texelse Courant

Kinderen kunnen vervolgens terecht bij de tandartspraktijken op Texel waar hun ouders staan ingeschreven of bij de kindertandarts van Worldkids in Den Burg. Dat gebeurt in overleg met de tandartsen op het eiland. 

De PvdA doet in mei een beroep op het college om goed in de gaten te blijven houden of kinderen op Texel de komende jaren naar de tandarts blijven gaan na het stoppen van de dental car. Volgens raadslid Dries Veltkamp is de mondzorg op het eiland door de dental car een succes en zou het zonde zijn als er door het stoppen achterstanden gaan ontstaan.

Vanuit de tandartsen volgt in het najaar van 2021 een signaal naar de gemeente om mee op te letten dat de druk op de Texelse tandartsen niet te ver gaat oplopen. De druk komt voor een deel voort uit het wegvallen van de dental car, maar ook door de specifieke situatie waarin Texel zich bevindt. 

De tandartsen zien de hoeveelheid gasten toenemen (naast de eigen patiënten), er is een praktijk minder om de weekenddiensten op Texel onderling te verdelen en toeristen verlangen tijdens een bezoek aan de tandarts soms bijna het onmogelijke.

Er wordt een beroep gedaan op gemeente en ondernemers om mee te denken hoe de mondzorg op het eiland ook in de toekomst in orde kan blijven. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een tandarts op een vakantiepark die er specifiek voor toeristen is. Een ander idee is de inzet van studenten van het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam op het eiland wanneer ze in het laatste jaar van de studie zitten en praktijkervaring moeten opdoen. 

Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 43 minuten geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 58 minuten geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 5
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 54
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 3 uur geleden 17