De Lange Jaap in Den Helder.
De Lange Jaap in Den Helder. Foto: Richard Dekker

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Excuses Rijkswaterstaat voor Lange Jaap

Algemeen

Rijkswaterstaat heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden over de situatie waarin de Lange Jaap in Den Helder terecht is gekomen.

Dat gebeurde tijdens een online-bijeenkomst over de vuurtoren die op instorten staat. “Dit had anders gemoeten”, liet Rijkswaterstaat volgens mediapartner NH Nieuws weten. “Onze excuses voor de afgelopen twintig jaar.” 

Bewoners van Den Helder, voor wie de online-bijeenkomst bedoeld was, gaven aan voor de excuses op het moment weinig te kopen. Zij vonden dat Rijkswaterstaat zich moet richten op behoud of vervanging van de vuurtoren. “Desnoods met een Lange Jaap 2.”

Een spreker van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) merkte tijdens de bijeenkomst op dat er een plicht geldt voor het in stand houden van monumenten in Nederland. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar, dus Rijkswaterstaat. En aan die verantwoordelijkheid is niet voldaan.”

RWS toonde volgens NH Nieuws inzet om de Lange Jaap te behouden en zei samen met anderen tot een breedgedragen oplossing te willen komen. Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is RWS van plan de kosten ‘in alle redelijkheid’ op zich te nemen. “Onze allereerste prioriteit is om te kijken of het mogelijk is om de toren te behouden.” Het woord ‘sloop’ is tijdens de hele bijeenkomst van anderhalf uur niet gevallen.

Bewoners van Den Helder waren er na afloop nog niet helemaal van overtuigd dat alles goed komt. Zij waren onder meer geschrokken van het gebrek aan besluitvorming bij Rijkswaterstaat. Op het moment wordt nog een laatste onderzoek naar de mogelijkheden tot behoud van de vuurtoren gedaan. Naar verwachting neemt de minister van Infrastructuur en Waterstaat eind januari een besluit over de toekomst van de Lange Jaap.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 23 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2