Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Je kan niet zomaar overal vaccineren”

Algemeen

Een locatie waar de boosterprikken tegen het coronavirus worden gegeven moet voldoen aan de nodige voorwaarden waardoor je dat niet zomaar overal kunt gaan doen.

Dat was de boodschap die burgemeester Michiel Uitdehaag woensdagavond tijdens de raadsvergadering gaf naar aanleiding van het aanstaande vaccineren van Texelaars van 60 tot 80 jaar oud op het gemeentehuis in Den Burg van 6 tot en met 10 januari 2022. Dat leidde op de social media tot veel reacties ‘of dat niet eerder kon’.

Volgens Uitdehaag wordt er voor de aanstaande vaccinatie van zestigers en zeventigers op het eiland zelf bewust geen gebruik gemaakt van de sporthal (zoals eerder dit jaar het geval was bij de eigen Texelse vaccinatiepost) zodat daar gesport kan blijven worden. Tijdens de vergadering werd ook nog een dorpshuis aangeboden. Dat was volgens de burgemeester goed bedoeld, maar om er te kunnen vaccineren moet een locatie voldoen aan voorwaarden die gesteld zijn.

GGD Hollands Noorden, waar ook Texel onder valt, liet gisteren weten op het moment bezig te zijn met een vaccinatiecampagne van “niet eerder vertoonde omvang” om in enkele weken tijd zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Dan gaat het bij GGD Hollands Noorden om het hele gebied boven Alkmaar met in totaal ruim zeshonderdduizend mensen.

Op de centrale vaccinatielocaties in Den Helder, Alkmaar, Middenmeer en Hem (allemaal vallend onder GGD Hollands Noorden) worden de komende weken tot meer dan achtduizend vaccinaties per dag gegeven. “De enorme vaccinatieopdracht vraagt ook om inzet van veel personeel. Dit lukt onder meer door ondersteuning van medewerkers van de GGD-teststraten. Omdat het op de teststraten rustiger is dan de afgelopen weken, is daar enige personele capaciteit beschikbaar. Ook is veel hulp aangeboden door zorginstellingen.” De GGD zegt ernaar te streven dat iedereen van 18 jaar en ouder in de tweede helft van januari een boosterprik is aangeboden. 

GGD en gemeente lieten eerder weten dat Texelaars die op het moment voor de boosterprik in aanmerking komen een afspraak kunnen maken voor een vaccinatielocatie aan de overkant. Zestigers en zeventigers die op het eiland zelf geprikt willen worden, moeten wachten totdat ze een uitnodiging via de gemeente ontvangen om een afspraak te maken voor de priklocatie die van 6 tot en met 10 januari tijdelijk op het gemeentehuis is. Vorige week werd daar ook twee dagen geprikt om tachtigplussers op Texel van de boosterprik te voorzien.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 2 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 23 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35