Eind 2015, begin 2016 was er in de toenmalige sporthal Ons Genoegen in Den Burg tijdelijk crisisnoodopvang van asielzoekers.
Eind 2015, begin 2016 was er in de toenmalige sporthal Ons Genoegen in Den Burg tijdelijk crisisnoodopvang van asielzoekers. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Bekijk bijdrage Texel aan opvang asielzoekers”

Algemeen

GroenLinks is benieuwd welke bijdrage Texel kan leveren bij het aanbieden van tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers.

De partij legt vanavond tijdens de raadsvergadering een motie voor met een oproep aan het college om te onderzoeken welke bijdrage Texel op korte termijn kan leveren in de opvang van asielzoekers.

De vraag komt voor uit de acute noodsituatie die landelijk in de asielopvang ontstaan is. Demissionair staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) wees afgelopen week Enschede, Gorcum, Venray en de regio Rotterdam aan als plekken aan waar tijdelijk (drie tot zes maanden) noodopvang moet komen.

Naar verwachting komt er binnenkort ook extra noodopvang in Alkmaar, daar gaat het COA een pand verbouwen zodat het snel ingezet kan worden voor de opvang van asielzoekers als dat aan de orde is.

Volgens GroenLinks moeten alle gemeenten samen hun maatschappelijke en humanitaire verantwoordelijkheid nemen, zodat ze een verschil kunnen maken met betrekking tot de opvang van asielzoekers. “Dat betekent dat elke gemeente, dus ook de gemeente Texel, zich moet afvragen op welke wijze zij naar vermogen en in verhouding tot haar omvang kan bijdragen.” 

Volgens GroenLinks kan Texel getalsmatig geen grote bijdrage leveren aan verlichting van het probleem in de asielopvang, maar is niets doen geen optie. 

Eind 2015, begin 2016 deed Ons Genoegen in Den Burg negen dagen lang dienst als crisisnoodopvang voor 119 vluchtelingen. Er was toen ook een crisis in de opvang waardoor overal in het land locaties voor tijdelijke crisisnoodopvang in gebruik werden genomen.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1