De NIOZ-haven.
De NIOZ-haven. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Lossen en overslag niet naar NIOZ-haven”

Algemeen

De los- en overslagfaciliteiten van de haven van Oudeschild moeten in Oudeschild blijven en niet naar de NIOZ-haven worden verplaatst.

Dat stellen GroenLinks en D66 in een reactie op het beheer- en exploitatieplan voor de haven van Oudeschild. Het college heeft daarin het voorstel opgenomen om het lossen en overslaan van producten te verplaatsen naar de NIOZ-haven en daar zijn beide politieke partijen het niet mee eens.

Volgens GL en D66 hoort de haven van Oudeschild een “echte” werkende haven te laten zijn met meer dan alleen vaartoerisme. “De visserij dient behouden te blijven, evenals het droogdok. Het gebruik van de haven voor een overslagfunctie past hierbij. Bruisende activiteiten, zoals overslag, zijn gewenst in de haven en dragen juist bij aan de uitstraling van de haven.” 

Volgens beide partijen ligt de haven van Oudeschild ook centraler op het eiland dan de NIOZ-haven. “Dat is positief vanwege de gemiddeld kortere transportafstanden, het verminderde brandstofgebruik en de kortere rijtijden voor de ondernemers.” 

Toename van zwaar en langzamer landbouwverkeer op de Pontweg, en zeker langs ‘t Horntje is volgens beide partijen ongewenst, evenals het realiseren van een omleidingsroute waarvan al eens eerder sprake is geweest. Het voorstel van GL en D66 wordt op 15 december in de raadsvergadering besproken.

Volgens het college is in de pachtovereenkomst tussen de gemeente en het NIOZ uit 2014 gesteld dat overslag in de NIOZ-haven mogelijk is. “Er is geen voorbehoud gemaakt voor overslag van agrarische producten, waaronder suikerbieten. In het bestemmingsplan voor ’t Horntje uit 2016 is expliciet overslag van agrarische producten als toegestane activiteit opgenomen.”

Gezien de huidige en beoogde samenwerking met Seaport Texel ligt het volgens het college voor de hand met elkaar in overleg te treden over voorgenomen verplaatsing van overslagactiviteiten. “In reguliere overleg met Cosun Beet (voorheen de Suikerunie) is een eventuele verhuizing van overslaglocatie reeds ter sprake gekomen.”

Volgens het college is daarbij onder meer besproken dat de huidige locatie van de bietenoverslag qua veiligheid niet ideaal is en dat het voor de hand ligt dat bij een verdere ontwikkeling van de haven van Oudeschild geen overslag meer plaatsvindt op de publieke kade. “De afspraak is gemaakt om bij concretisering van de plannen uit het exploitatieplan nadere afspraken te maken, bij deze gesprekken zal ook LTO worden betrokken.”

Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 5 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen gisteren 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10