De Waddenzee.
De Waddenzee. Foto: Janet Brouwer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Werelderfgoedstatus Waddenzee onder druk

Algemeen

UNESCO heeft de Nederlandse regering tekst en uitleg gevraagd over de nieuwe gasboring bij het Friese Ternaard in samenhang met de Waddenzee als werelderfgoed.

UNESCO is de VN-organisatie die de Waddenzee in 2009 het predikaat werelderfgoed verleende. De organisatie kan het predikaat ook weer intrekken als de voorgenomen nieuwe gasboringen onder de Waddenzee teveel op gespannen voet met de werelderfgoedstatus staan.

De VN-organisatie heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eind november een brief gestuurd met vragen over de nieuwe gaswinning en de plannen om een stroomkabel dwars over Schiermonnikoog te trekken. Het plan voor die kabel (voor een windpark op zee) staat sinds een paar dagen in de ijskast.

Volgens minister Carola Schouten van Landbouw is in het verleden bij de inschrijving van de Waddenzee als werelderfgoed in het zogeheten nominatiedossier aangegeven dat nieuwe boringen binnen het Werelderfgoedgebied niet zijn toegestaan. “Wel daarbuiten, mits het UNESCO Werelderfgoed niet wordt aangetast.”

Volgens een brief van UNESCO begint de nieuwe gaswinning weliswaar in Ternaard, maar ligt het gasveld onder het werelderfgoed. “Binnen deze context willen we graag opmerken dat de winning van gas en olie niet verenigbaar zijn met de status van het werelderfgoed.”

UNESCO kan - na tekst en uitleg van de regering - besluiten de werelderfgoedstatus van de Waddenzee in te trekken als de nieuwe gaswinning doorgaat. Voor zover bekend, is het drie keer eerder gebeurd dat een gebied de werelderfgoedstatus verloor doordat het unieke karakter teveel werd aangetast. Dat was onder meer bij een landschap in Dresden na de bouw van een brug.

De regering hoeft tot nu toe geen definitieve besluiten over de gaswinning bij het Friese Ternaard genomen. Het Werelderfgoedcentrum van de UNESCO wil uiterlijk 15 januari tekst en uitleg van de Nederlandse overheid.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 50 minuten geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10