Vlnr Arnold Langeveld, Cor Honkoop, Marian Merkelbach en Peter Verstraten.
Vlnr Arnold Langeveld, Cor Honkoop, Marian Merkelbach en Peter Verstraten. Foto: Jeren van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Brouwgerst natuurinclusief telen

Algemeen

De Texelse Bierbrouwerij laat het Texels brouwgerst vanaf het oogstseizoen 2022 natuurinclusief telen. Daarvoor komt er op de akkerranden een kruidenrijk mengsel en er start een proef met zogeheten vogelgraan.

De teeltwijze bevordert de insecten- en vogelstand in en rond de akkers en komt dus ten goede aan de Texelse natuur. “Wederom een grote stap in de invulling van onze missie We koesteren Texel en gunnen iedereen Texels“, meldt Cor Honkoop, algemeen directeur van de Texelse Bierbrouwerij. 


Bevordert stand van insecten en vogels op en rond de akkers

Natuurinclusief telen houdt in dat de teler de natuur optimaal gebruikt, spaart en verzorgt. Kruidenrijke akkerranden worden ingezaaid met bloemen en kruiden. Deze akkerranden bevorderen de insectenstand, die dient als voedsel voor weidevogels. Bij vogelgraan is de zaaidichtheid lager en worden aanvullende voorwaarden gesteld aan grondbewerking en gewasbeschermingsmiddelen. Dit bevordert de nestgelegenheid voor zangweidevogels zoals de veldleeuwerik en de gele kwikstaart.

Honkoop: “Met dit initiatief komen de belangen van natuur, boer en bedrijfsleven op Texel samen.” Voor dit project wordt samengewerkt met Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De Lieuw, Landbouw Centrale Texel (LCT) en Agrifirm. 


De Lieuw selecteert en begeleidt de duurzame gersttelers. De telers ontvangen van de Texelse Bierbrouwerij compensatie voor de lagere opbrengst en de extra inspanningen. Het natuurinclusief geteelde brouwgerst wordt na de oogst verzameld en opgeslagen door Agrifirm bij de LCT. Daar vandaan neemt de Texelse Bierbrouwerij haar gerst af.

Het zijn de eerste stappen in een langdurige samenwerking. Honkoop: “Boeren dragen extra zorg voor de Texelse natuur, de Lieuw vergroot het aantal hectares natuurinclusieve landbouw op Texel en de Texelse Bierbrouwerij ziet deze langdurige samenwerking als een extra bijdrage aan een betere toekomst voor haar geliefde Texel.”

Marian Merkelbach van de Lieuw: “Wij zijn hier heel blij mee. Dit is een mooie samenwerking en een voorbeeld van wat wij al jaren verkondigen: een boer wil eigenlijk geen subsidie, maar een goeie prijs voor het product. Het moet uit de markt komen. Dunner zaaien, akkerranden, minder bestrijdingsmiddelen en bemesting en een betere habitat voor vogels. Maar ook meer werk voor de boer en minder opbrengst. Op deze manier betaalt het bedrijfsleven mee om dat mogelijk te maken. We beginnen met een beperkt aantal hectares, met de bedoeling dat uit te bouwen. Tot dusver hebben we 350 hectare zwaar beheer zoals dit, daar komt over een paar jaar 90 à 100 hectare bij.”

“Landelijk zijn er meer voorbeelden, denk aan de duurzame zuivelketen. Dat is best een moeizaam proces. Dan is het mooi zoals dit op Texel in korte tijd tot stand is gekomen. Lokaal kun je makkelijker dingen afspreken. Maar dit is wel op meer plekken mogelijk. Met kleine stapjes kom je ook ergens.”

Goed voor de natuur, het klimaat, goed vanuit toeristisch oogpunt en promotie voor de landbouw

Arnold Langeveld van LCT: “Gerst telen doen we al jaren, ook voor de Texelse. Tot dusver met weinig financiële meerwaarde. Het is mooi dat we elkaar zo hebben gevonden. Dit betekent een mooie meerwaarde. Via Agrifirm wordt het eiwitgehalte gemeten en er is een vergoeding voor kruidenranden en vogelgraan. Goed voor de natuur, het klimaat, goed vanuit toeristisch oogpunt en promotie voor de landbouw en goed dat we rekening houden met de biodiversiteit. Overigens een inspanning die we al jaren leveren, in dit geval is het de brouwerij die extra hectares vergoedt. Als telers houden we op deze manier met graan “onze broek heel”. Van alleen een rustgewas heeft het nu ook een stukje toegevoegde waarde.”

Als laatste memoreert Honkoop de inzet van Dirk van der Beek (“Labora Returns”). “Hij initieert en ondersteunt veel goede initiatieven op Texel en heeft ons bij elkaar gebracht.”

Kleurrijke akkerranden langs een perceel brouwgerst. Dun gezaaid vogelgerst bevordert weidevogels zoals veldleeuwerik en de gele kwikstaart.
Afbeelding
Boy Schuiling, Martin Zeeman en Arwin Touw proosten op de TX10 op Smaakmakers Oudeschild Texel.
Culinaire wandeling Smaakmakers Oudeschild Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Waar is dit maanlandschap? Algemeen 11 uur geleden 12
Of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen, kun je zien in het nieuwe digitale omgevingsloket.
Eén digitaal loket met alle informatie Algemeen 14 uur geleden
Avondzon.
De Lezersfoto - Avondzon Algemeen 16 uur geleden
De UK58 die 68 jaar geleden op zee bleef.
Urker kotter na 58 jaar mogelijk teruggevonden Algemeen 12 apr, 18:30
Afbeelding
Technisch medewerker gezocht bij Dennenoord 12 apr, 14:00
Back to Black is een ode aan één van de meest iconische muzieksterren van de 21e eeuw.
Invasie en Amy Winehouse in bios Algemeen 12 apr, 12:30
De prijswinnaar van NH Nieuws.
NH wint prijs met journalistiek project op Texel Algemeen 12 apr, 10:30