Met Texelendje start Tesselaar Familiebrouwerij Diks een nieuwe traditie.
Met Texelendje start Tesselaar Familiebrouwerij Diks een nieuwe traditie. Foto: Familiebrouwerij Diks

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe biertraditie bij Tesselaar Familiebrouwerij Diks

Algemeen

Tesselaar Familiebrouwerij Diks komt met een nieuwe traditie. Vanaf dit jaar komen ze jaarlijks met het bier Texelendje, een bier dat ieder jaar een verrassing zal zijn qua smaak en stijl. De naam: Texelendje.

Tesselaar Familiebrouwerij komt met een nieuwe traditie. Vanaf dit jaar komen ze jaarlijks met het bier Texelendje, een bier dat ieder jaar een verrassing zal zijn qua smaak en stijl. De naam: Texelendje.

“Aan het einde van een bijzonder jaar 2021 komt zo langzamerhand een ‘Endje’. De naam van het bier is ook een knipoog naar onze grootouders Corrie en Rinus Zwijnenburg, die jarenlang een boomkwekerij het ‘Texelendje’ runden aan de Rozendijk.  Op het etiket staat dan ook de Rozendijk met het schuurtje waar ze jarenlang met plezier hebben gewerkt en waar wij als kinderen maar al te graag kwamen spelen”, zo vertelt Jasper Diks.

Texelendje is een jaarlijks terugkerend bier van Texel, dat wordt gebotteld in grote stenen kruiken van 75 centiliter en eenmaal per jaar verkrijgbaar is. Jaarlijks zal de smaak en stijl van het bier een verrassing zijn.

Texelendje 2021 is dit jaar een bierstijl genaamd Barley Wine. “Dit zware donkere bier van 9,5 procent alcohol is een genietbier pur sang. Een speciaalbier met verschillende geroosterde gerstenmouten, zoals caramout en chocolademout, ook wel Roostmout genoemd. Een volle donkerrode kleur die je doet denken aan rode wijn maar dan met gerstenmouten gebrouwen noemen we dan ook een Gerstewijn, beter vertaald als Barley Wine”, meldt het team van de brouwerij. 

Sander Diks - één van de brouwers die de roerstok hanteert - legt uit wat er zo bijzonder is aan de smaak van dit bier. “Door het gebruik van de verschillende geroosterde moutsoorten krijg je smaaktonen van koffie, cacao en karamel in dit bier. De kleur lijkt verrassend veel op rode wijn maar er komt geen druif aan te pas. Toch kun je door de speciale giststam die we hiervoor gebruikt hebben subtiel fruitige aroma’s proeven en zelfs het zoetje van rozijnen. Niet te koud gedronken een smaaksensatie, waarbij de zachte bitter van de mout en gebruikte hopbellen je iedere slok weer verrassen.” 

Het gaat voortvarend bij de Tesselaar Familiebrouwerij met de verkoop van haar bieren aan horeca en slijterijen vertelt Marinka Visser-Diks. “Komend jaar zullen we weer verder investeren in tanks voor vergisting en lagering want de vraag blijft op het eiland gestaag toenemen.” Dit jaar werden er al nieuwe tanks bij de brouwerij met proeflokaal aan de Spinbaan geplaatst.

Er worden in de Tesselaar Familiebrouwerij negen soorten bier gebrouwen. Inmiddels bekende bieren als Strandstruner, Eilandkriebel, Eilandbiêr pilsener, Witte Tessel-Aar, Slufterbok en Razende Bok, Bruuzer, Dukdalf en dan nu de negende soort Tesselaar. “Texelendje 2021”

De bruine kruiken van 75 centiliter zijn vanaf vandaag overal op Texel te koop. 

Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 20 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 21 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00
Afbeelding
Waar en wanneer werd deze foto gemaakt? Algemeen 2 dec., 12:30 21