Mariska, Linde, Berber en Tjaart aan boord van de Zouterik in Alaska.
Mariska, Linde, Berber en Tjaart aan boord van de Zouterik in Alaska. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Van tropische wateren naar koude Alaska

Algemeen

Een aantal maanden geleden bevonden ze zich nog in tropische wateren, inmiddels ligt de Zouterik met Mariska Woertman, Tjaart Hoeksema en kinderen Linde en Berber alweer een tijdje in de koudere regionen van Alaska.

De Texelaars vertrokken ruim drie jaar geleden met de Zouterik voor een reis om de wereld en die reis is nog steeds gaande. Alaska is het huidige avontuur waar ze mee bezig zijn.

“De enorme verandering in zo’n korte tijd is bijna niet in woorden of beelden uit te drukken”, laat Mariska weten. “Van turkooisblauw warm zwemwater naar levensgevaarlijke koude golven. Van gloeiendhete witte zandstranden naar ijzig koude eeuwenoude gletsjers.”

Rondlopen in korte broeken en op slippers is er ook niet meer bij. Ze dragen nu donsjacks, warme laarzen en handschoenen om het warm te houden. “Het is van zwemmen met haaien en tropische vissen naar altijd op onze hoede zijn voor beren. Van mahi mahi en tonijn vangen vanaf de boot naar zalmen uit de rivier grijpen met onze blote handen.”

De reis heeft de Texelaars lang diverse plekken over de wereld gevoerd, maar de blik wordt inmiddels ook weer op Texel gericht. De hoop aan boord is in de zomer van 2022 weer de haven van Oudeschild binnen te varen.

Mariska: “Op dit moment liggen we in Sitka Alaska, maar ons visum voor de US verloopt op 19 oktober. We hebben dus haast om de Canadese grens over te steken, gelukkig is het land twee weken geleden weer opengegaan. Nu zoeken we nog naar een plek om te overwinteren. We denken aan Vancouver Island en staan inmiddels op enkele wachtlijsten bij diverse marina’s op het eiland.”

Plan is volgens Mariska om na de winter in Canada de boot over land te transporteren naar de oostkust en vervolgens via Groenland, IJsland en de Faroëreilanden terug te zeilen naar huis.

Het coronavirus heeft de reis van de Zouterik de afgelopen maanden ook parten gespeeld. Ze kregen onderweg ook te maken met quarantaines en gesloten landsgrenzen. “Via de westkust van Europa, Afrika, Zuid Amerika, de Carieb, Panama en Frans Polynesië zijn we na twee pittige oversteken van enkele weken onafgebroken op de oceaan binnen enkele maanden tijd van het tropische zuidelijke halfrond op het arctische noordelijk halfrond beland. We hebben daar de hulp van de Nederlandse ambassade voor ingeroepen en gelukkig gekregen.”

De verrichtingen aan boord van de Zouterik zijn te volgen via www.zouterik.com, @mariskawoertman op Instagram, de pagina ‘Zouterik Tjaart-Mariska’ op Facebook of het YouTube-kanaal van de Zouterik.

Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 minuten geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 5 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen gisteren 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3