De enige stoplichten staan op dit moment bij de boot.
De enige stoplichten staan op dit moment bij de boot. Foto: Inter Visual Studio

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Verkeerslichten bij zebrapad De Koog?

Algemeen Wat vindt u?

Verkeerslichten zie je op Texel alleen bij de boot. Toch valt niet uit te sluiten dat hier in de toekomst verandering in komt. De gemeenteraad stemde woensdag in met een motie van D66 en GroenLinks waarin het college wordt opgeroepen te onderzoeken of de plaatsing van een slim voetgangerslicht aan beide zijden van de voetgangersoversteek kan bijdragen aan de doorstroming van het verkeer bij zebrapad aan de Nikadel in De Koog. 

Wat vindt u?

Een slim voetgangerslicht aan beide zijden van het zebrapad van de Nikadel in De Koog:

Goed idee

Slecht idee

Geen mening

De indieners verwachten stellen dat alleen een naar voren gehaalde afslag naar de parkeerplaats niet afdoende zal zijn. Met name in het hoogseizoen loopt De Nikadel regelmatig vast door een ongereguleerde stroom voetgangers enerzijds en de stroom auto’s anderzijds. Met uitzondering van de VVD stemden alle partijen in met een dergelijk onderzoek. De VVD stelde gesproken te hebben met Kogers en trok daaruit de conclusie dat ze het in de badplaats zelf niet zien zitten. D66 - in de persoon van Astrid van de Wetering - stelde dat ze ook informatie in het dorp heeft ingewonnen en dat er wel degelijk draagvlak was. 

De motie

De toelichting van D66 en GroenLinks op de ingediende motie luidt als volgt:

Wij zouden graag zien dat er voetgangerslichten worden geplaatst ter hoogte van de overgang parkeerterrein Nikadel en Jumbo. Dit omdat ook met een eventuele nieuwe ontsluiting van de parkeerplaats nog steeds niet het probleem is opgelost van de doorstroming van het verkeer. 

Het is een feit dat de stroom voetgangers die van het parkeerterrein afkomt heel vaak vrijwel doorlopend is. Dat wordt niet anders met de nieuwe ingang: doorgaand verkeer heeft daar dan nog steeds mee te maken en moet stoppen. En daardoor moet ook afslaand verkeer naar de parkeerplaats wachten. 

Door middel van een voetgangerslicht komt er voor beide gebruikers van de openbare ruimte een mogelijkheid om of door te lopen of door te rijden (waarbij voor Connexxion een zendertje zou kunnen worden gemaakt, zoals dat ook in Amsterdam gebruikt wordt). 

Wij vinden het belangrijk om, juist omdat we nu bezig zijn de verkeerscirculatie in De Koog te verbeteren, ook de voetganger-oversteek bij de Jumbo aan te pakken, vanwege het enorme remmende effect ervan op het (bus-)verkeer.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00