Vrijwilligers aan het werk op Texel (Foto: Lauren Vriens)
Vrijwilligers aan het werk op Texel (Foto: Lauren Vriens)

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Herstel zeegras in Waddenzee

Divers

Natuurmonumenten zaait zeegras uit op het Wad bij Texel. Dit zeegras is afkomstig van Sylt. Vrijwilligers hebben het daar geplukt en het wordt nu op verschillende plekken in de Waddenzee weer uitgezaaid, zo ook bij Texel.

Net als vorig jaar toen natuurorganisaties zeegras zaaiden op vier plekken: bij Texel, Balgzand, Schiermonnikoog en het Uithuizerwad. We zien bij het Uithuizerwad en Schiermonnikoog uitbreiding van de velden, tot respectievelijk vierhonderd en duizend planten. "Op de andere twee plekken zien we nauwelijks resultaat. We gaan bestuderen hoe dat kan om op basis daarvan het project voort te zetten", laat Natuurmonumenten weten.



Zeegras bij Sylt (Foto: Eckard Boot).

Het teleurstellende herstel kan te maken hebben met drie factoren. Met golven, pieren of algen. Golven zorgen voor vertroebeling van het water, waardoor licht de plantjes moeilijk kan bereiken. Pieren zorgen ervoor dat de zaadjes diep in de bodem verdwijnen terwijl algen een verstikkende werking hebben op de bodemleven."

We gaan nu spelen met deze variabelen in een nieuw veld bij onder meer Texel om te kijken wat we moeten verbeteren. Vandaag hebben we bij Texel met vrijwilligers de nieuwe de velden gemaakt", vertelt Lauren Vriens van Natuurmonumenten. De natuurorganisatie wil net als Rijkswaterstaat en andere partijen het zeegras herstellen, omdat het een onmisbaar element is in een rijkere Waddenzee. Zeegras zorgt voor helderder en stiller water, waardoor een perfecte kraamkamer voor allerlei vissoorten ontstaat. En een mooie bijkomstigheid van zeegras is, dat het ook nog eens CO2 afvangt.Vroeger kwam zeegras massaal voor in de Waddenzee. Men gebruikte het onder meer voor dijken en matrassen.

Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 13 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 18 minuten geleden
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 28 minuten geleden
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 34
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 2 uur geleden 14
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 20
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 7