Zwemmen naar Texel met de Lange Jaap op de achtergrond.
Zwemmen naar Texel met de Lange Jaap op de achtergrond. Foto: Alphons Nieuwenhuis

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Toekomst beeldbepalende Lange Jaap onzeker

Algemeen

Een vertrouwd beeld vanaf de boot of vanaf De Hors: in de verte vuurtoren Lange Jaap. Maar hoe lang nog? De toren verkeert in zeer slechte staat en het risico op instorten is groot.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden hebben medewerkers van Rijkswaterstaat scheuren in de wanden van de vuurtoren aan de kust van Den Helder ontdekt. “Kleinere scheuren waren al bekend in de toren, echter waren deze niet van zodanige aard dat er per direct actie op moest worden genomen”, schrijft demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Risico op omvallen

De nieuwe ontdekte scheuren zorgen er volgens haar voor dat de veiligheid van de constructie niet meer te garanderen is. “Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld.” Rijkswaterstaat heeft daarom met de gemeente besloten om per direct een gebied van zeventig meter rond de vuurtoren af te zetten.

Door de maatregel kan er voorlopig geen verkeer over de H.W. Mesdagstraat en Coenraad Botstraat. De gemeente meldt dat manege Bruin, Fort Erfprins en de tennisclub wel bereikbaar blijven via de Theodorus Rijkersstraat. De omgeving van de toren blijft daarbij afgezet zolang dat nodig is, zegt Rijkswaterstaat.

Onderzoek

Minister Visser meldt dat Rijkswaterstaat verder onderzoek gaat uitvoeren naar wat voor effect de scheuren precies hebben op de constructie. Ook wordt daarbij gekeken of de toren mogelijk gestut kan worden.

De vuurtoren Kijkduin, in de volksmond Lange Jaap genoemd, stamt uit 1877. De toren was al langer aan onderhoud toe, Rijkswaterstaat had al een opknapbeurt gepland voor Lange Jaap. De toren was al een tijd gesloten voor publiek en ook niet bemenst.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 11 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 14 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 16 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00