Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Boete en voorwaardelijke rijontzegging na ongeval

Divers

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag een 25-jarige Texelse veroordeeld tot een geldboete van €1000,- en drie maanden voorwaardelijke rijontzegging, met een proeftijd van een jaar.

De vrouw veroorzaakte op 14 oktober 2012 op de kruising van de Harkebuurt met de Oosterenderweg bij Oosterend een verkeersongeval waarbij twee zwaargewonden vielen. De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie. Die vroeg twee weken geleden zelf al om vrijspraak voor het zwaarste punt op de aanklacht, waarin de vrouw werd beschuldigd van roekeloos rijgedrag. De rechtbank was het met de aanklaagster eens dat dit verwijt de Texelse niet is te maken.

Maar mét het Openbaar Ministerie (OM) vond de strafkamer dat de vrouw wel verantwoordelijk is voor het ongeval. Rijdend in de richting van de Oosterenderweg stopte zij weliswaar netjes voor de haaientanden op de weg, maar toen ze keek of er verkeer over het fietspad aankwam zag ze de aankomende brommer volledig over het hoofd.

De rechtbank benadrukte in het vonnis te begrijpen dat de opgelegde straf voor de slachtoffers wellicht niet in verhouding staat tot wat hen is overkomen, "maar anderzijds is dit een verkeersovertreding die iedereen kan maken. Dat is waar het om gaat, niet om de gevolgen, hoe zwaar die ook zijn geweest."

Het proces tegen de vrouw stond eigenlijk in september 2013 al op de rol. De rechtbank hield de zaak toen aan omdat de advocate van de Texelse vroeg om extra getuigenverhoren. Daarbij ging het met name om een verklaring van een Duitse toerist, die bij de politie had verklaard dat hij kort voor het ongeval op de Oosterenderweg was ingehaald door de brommer en dat die tenminste 80 tot 85 kilometer per uur moest hebben gereden. De Duitser bleef later bij de rechter-commissaris bij zijn eerdere verklaring. Op de rollerbank tikte de brommer na het ongeval echter amper de 60 kilometer aan. Uit onderzoek bleek bovendien dat de snelheid bij de klap rond de 50 kilometer lag.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 4 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 10
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 5