Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open Monumentendag Texel

Algemeen

Open Monumentendag 2021 wordt anders. Anders dan normaal, toen corona nog niet in ons leven was, en ook anders dan vorig jaar. Ondanks dat er nog steeds rekening gehouden moet worden met de coronamaatregelen, hoopt de organisatie er 11 september er een prachtige Open Monumentendag van te maken. Dit jaar hopelijk meer ‘binnenkijkers’ dan vorig jaar en in aanvulling daarop enkele buitenactiviteiten. Alles onder de restrictie: voor zover de overheidsmaatregelen dit toelaten.

Het landelijk thema is ‘Mijn monument is jouw monument’, maar Texel koos voor aansluiting bij een ander landelijk thema: ‘Ode aan het landschap’. Op het programma staan onder andere het archeologisch onderzoek aan de Koetebuurt en Wierstraat, dat laat zien hoe in de Middeleeuwen de zee letterlijk en figuurlijk land veroverde. Het onderzoek over de Sommeltjesberg handelt over een tumulus, een Romeinse grafheuvel; een vreemde eend in de bijt. Geïnteresseerd in uitgebreide informatie over deze recente archeologische onderzoeken? U kunt uw hart ophalen. Gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels presenteert de onderzoeken tijdens deze Open Monumentendag. Vervolgens zijn de onderzoeksrapporten en de folders hierover te downloaden op www.archeologiewestfriesland.nl

In de Korverskooi werken vrijwilligers met man en macht en veel plezier aan de restauratie van deze eendenkooi. De Hoge Berg staat centraal in een drietal presentaties in en om de schapenboet van de Waddel. Grote veranderingen vonden en vinden plaats in de tuin van Brakestein en het Doolhof. Fort De Schans hield tot de laatste dijkversterking de Rede van Texel in de gaten. Dit behoort sinds enkele jaren tot het verleden, omdat de dijk is verhoogd in verband met de verwachte zeespiegelrijzing. En dan zijn er enkele memorabele restauraties die onze aandacht vragen, sommige afgerond, andere als werk in uitvoering.

Het programma

Maartenskerk, Oosterend 10.00 - 17.00 uur
• 10:00 uur Opening Open Monumentendag 2021 op Texel door wethouder Remko van de
Belt.

• Michiel Bartels presenteert de resultaten van het archeologisch onderzoek aan de Koetebuurt en de Wierstraat in Oosterend en combineert dit met een excursie ter plaatse. Daarna is in de kerk aandacht voor de geschiedenis van de Maartenskerk en voor de recente restauraties van kerk en orgel.

Kerkstraat 1, Oosterend 13.00 - 17.00 uur
Werk in uitvoering met vanuit de voordeur een toelichting op de grote restauratie van dit voormalige woon-winkelhuis.

PKN-kerk, De Waal 11.00 - 17.00 uur
Toelichting op dit bijzondere wederopbouwmonument.

Sommeltjesberg 12.30 uur en 15.00 uur
Noa Huitema, afgestudeerd op De Tumulus van Texel, geeft in de PKN-kerk in De Waal een presentatie over de Sommeltjesberg, met aansluitend een excursie. 

Korverskooi, De Koog 10.00 - 15.30 uur
Werk in uitvoering. Vrijwilligers vertellen tijdens uw wandeling door de eendenkooi over
de eendenkooi en hun omvangrijke restauratiewerkzaamheden daaraan.

Texla, Den Burg 10.00 - 17.00 uur
Werk in uitvoering. Vrijwilligers vertellen over hun vondsten en ontdekkingen en over de rol van de Texla-bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oudheidkamer, Den Burg 11.00 - 17.00 uur
Speciaal programma ter gelegenheid van Open monumentendag.

Hotel De Lindeboom 11.00 - 17.00 uur
In de Schoutenzaal worden archeologische vondsten uit De Tuunen getoond en toegelicht. Ze bestaan grotendeels uit glas- en serviesgoed afkomstig uit het toenmalige Hotel Texel, nu Hotel De Lindeboom. Ook is de uit Brakestein afkomstige wandbetimmering te bewonderen.

Brakestein 10.00 - 16.00 uur
Een wandeling door de tuin en een expositie van schilderijen waarop huis en tuin van Brakestein in de loop der eeuwen afgebeeld zijn. Vanzelfsprekend geven de bewoners/eigenaars een toelichting op dit ambitieuze en omvangrijke werk in uitvoering.

Doolhof 11.00 en 13.00 uur
Glenn van Ginkel van Staatsbosbeheer vertelt over de geschiedenis, restauratie en de natuur van dit voormalige wandel- en sterrenbos.

Schapenboet van De Waddel
• 11.00 en 14.00 uur Arthur Oosterbaan vertelt over het ontstaan van de Hoge Berg en de ontwikkeling van het Hoge Berg landschap.

• 11.30 en 14.30 uur Jan-Willem Bakker vertelt over de schapenhouderij op de Hoge Berg, vroeger en nu.

• 12.00 en 15.00 uur Paul Rutten vertelt over de visie van Staatsbosbeheer op het tuinwallenlandschap van de Hoge Berg.

De Schans 11.00 en 14.30 uur
Gilles van Mil, Museum Kaap Skil, vertelt tijdens een excursie over de geschiedenis van De Schans. Vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Museum Kaap Skil, Oudeschild 10.00 - 17.00 uur
Speciaal Open Monumentendag-programma.

Molen De Traanroeier 12.00 - 16.00 uur
Pannenkoeken eten van Traanroeier-meel. Vrijwilligers vertellen over de molen en hun werk.

PKN-kerk Den Hoorn 11.00 - 16.00
Vanuit De Hoeksteen start een programma met als thema Het orgel vertelt. Daarbij speelt naast het verleden ook de nabije toekomst een rol: binnenkort wordt in Den Hoorn een zogenaamd papklokje gegoten om als tweede klok in de kerktoren te fungeren.

Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 1 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 3 uur geleden 2
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 6 uur geleden 3
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5
Afbeelding
Clubgebouw Wielersport Texel vernield Algemeen 5 jun., 08:00 5