Afbeelding
Foto: Eigen foto

Dit artikel is geschreven door
Julia Van der Velde

Julia van der Velde blogt op freelancebasis voor de Texelse Courant

De één z’n oude broek is de ander z’n vintage

Algemeen Blogs

Kleding maakt een groot deel uit van onze maatschappij, we hebben het allemaal nodig. Iedereen wil bij de laatste mode horen, de hipste dingen hebben om er leuk uit te zien, ik ook. Deze drang om erbij te horen is niet bepaald goed voor het milieu en al helemaal niet ethisch. Het zou beter zijn als we met zijn allen meer tweedehands kleding zouden dragen.

Mensen worden steeds bewuster, ook met kleding. Zo krijgt tweedehands kleding tegenwoordig de naam ‘vintage’ wat het een veel betere uitstraling geeft. Vintage kleding is dan ook een heuse trend en daarmee mooi meegenomen de meest duurzame kleding. Er is een app dat Vintage heet dat het kopen van tweedehands kleding stimuleert, zelf gebruik ik het nog niet vanwege het feit dat ik geen kleding weg wil doen, maar ik ken een heleboel mensen die het wel gebruiken en er heel positief over zijn. Het is tegenwoordig ook heel hip om te gaan shoppen bij tweedehands kledingwinkels, wie weet welk juweeltje je daar tegenkomt! 

Fast fashion is de plofkip van de mode-industrie. Het is letterlijk ‘snelle mode’ wat inhoudt dat vaak wekelijks de modetrends wisselen om zo snel en goedkoop mogelijk te verkopen. De grootste reden waarom dit zo slecht is voor het milieu is het water dat ermee verbruikt wordt. Er zijn duizenden liters water nodig bij het produceren van kleding. Voor slechts één katoenen shirt gaat er al 2.700 liter water doorheen. Bij het maken van een spijkerbroek spreken we al gauw van 10.000 liter water, dat is toch absurd. Bij tweedehands kleding is het waterverbruik veel minder. Vintage kleding klinkt opeens een stuk interessanter! 

En dat was alleen nog maar het water wat verbruikt wordt, maar denk eens na over de vervuiling die er plaatsvindt en wat dat doet met de biodiversiteit. Giftige chemicaliën die worden gebruikt bij het bleken en verven van kleding raken vaak in het oppervlaktewater en zorgen voor watervervuiling. Gemaakte kleding moet vervoerd worden naar kledingwinkels en dat gaat meestal per schip, dit is een enorme bijdrager aan luchtvervuiling en het vervoeren stoot natuurlijk heel veel Co2 uit. Door nieuwe kleding verliezen we biodiversiteit en dan zal je nu wel denken wat hebben dieren en planten nou met mijn nieuwe spijkerbroek te maken? Heel veel! Kunstmest, verf en transport brengen schade aan de natuur. Bovendien betekent minder katoen verbouwen dat er minder land nodig is en dat betekent minder bomen kappen, wat beter is voor het milieu. 

Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 1 uur geleden 24
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 1 uur geleden 11
Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 19
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 27
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 3 uur geleden 76
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 19 uur geleden