Afbeelding
Foto: Jan van der Star

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Koog geteisterd door vernielingen

Algemeen

Ondernemers in De Koog zijn helemaal klaar met de vernielingen die de laatste tijd in - en rond - de badplaats plaatsvinden. Ook dit weekend was het weer raak. De nieuwe metalen plantenbakken werden omgegooid en strandhuisjes bij paal 20 werden ernstig vernield. Ondernemers hebben besloten om nu alle vernielingen bij de gemeente te melden, omdat zij vinden dat het probleem niet serieus wordt genomen.

Michel Gregoire heeft een kleidingwinkel in de Dorpsstraat. Hij vertelt: “De nieuwe stalen bloembakken aan het begin van de Dorpsstraat op noord en zuid zijn omgegooid en kapot. Een gemeentelijke stroomkast is helemaal van de betonnen fundering af getrapt. Bloembakken van woningen op de Brink zijn omgegooid. Flessen en glaswerk slingeren door de Dorpsstraat . En zijn  veel boze ondernemers die er zowat elke dag extra uren werk aan hebben. Zo is de clown bij Peter de kapper nu al een aantal keren ontvreemd. Bij ons wordt tegen de gevel aan gekotst en gepist. Het is genoeg geweest”, stelt een boze Gregoire. 


Foto: Michel Gregoire

Op Facebook doet ook Jan van der Star van Strandbedrijf Noorderbad een oproep aan politie en gemeente: “Zeg Politie Texel en Gemeente Texel, nu is het al de hele week raak met feestvierende jongeren, 50 tot 100 op het strand van De Koog. Als ik zo de gasten van de Butenrigel mag geloven is het al twee nachten vanaf 00.30 tot zeker 4.00 ‘s nachts overlast van harde muziek en gebrul boven aan de Badweg en op strand.
Waar zitten jullie????”

De gemeente reageert desgevraagd op de vernielingen: “Wij hebben eveneens een signaal ontvangen. Er wordt vanwege corona al extra ingezet op handhaving door middel van het inzetten van dorpswachten in het weekend. En niet enkel in juli/augustus, maar (buiten coronatijd om) van april tot december. Zij trekken samen op met de politie en de boa’s. Er vinden verschillende overleggen plaats waar KHN afdeling Texel, dorpscommisie en TOP in vertegenwoordigd zijn. Vanuit die gelederen is dit signaal niet ontvangen.”

De gemeente stelt dat men de signalen serieus neemt, maar geen beleid op incidenten kan voeren. Zij hopen dat men dan ook melding blijft maken bij ongeregeldheden. De redactie vroeg of er ‘s nachts ook extra controle in De Koog is. Voorlichting antwoordt daarop: “Politie is natuurlijk ook na sluitingstijd aanwezig. Ook dorpswachten (4 stuks) zijn er zo lang nodig is.” 

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 12 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5