Cijfers van de rioolwaterzuivering.
Cijfers van de rioolwaterzuivering. Foto: RIVM

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Aantal virusdeeltjes in rioolwater omhoog geschoten

Algemeen

Was het aantal virusdeeltjes in het rioolwater op 22 juni nog 0 per honderdduizend inwoners, een maand later ligt dit op 2460,35 (keer honderd miljard) per 100.000 bewoners. Dat blijkt uit metingen bij Everstekoog.

Op de website legt het RIVM uit hoe de berekening tot stand komt: “Om gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, kijken we hoeveel virusdeeltjes er gemiddeld zijn per 100.000 mensen. Als op Texel 100.000 mensen zouden wonen, zou het gemiddeld aantal virusdeeltjes 2.460,34 x 100 miljard zijn”, valt te lezen op het coronadashboard. Het aantal gemelde besmettingen per dag blijft wat schommelen. Nederland kleurt inmiddels grotendeels (ook Noord-Holland) donkerrood op de Europese ‘coronakaart’. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar het buitenland. Zo worden onder meer vanuit Duitsland strengere eisen verwacht voor Nederlandse bezoekers. 

Een van onze lezers heeft terecht wat kanttekeningen bij dit artikel en merkt op: “Volgens mij is een kanttekening wel op zijn plaats bij deze gigantische piek. Zoals het RIVM het uitlegt, wordt het aantal virusdeeltjes in het rioolwater omgerekend naar het aantal virusdeeltjes per 100.000 personen. Daarbij wordt uitgegaan van het aantal inwoners van Texel: 13.575. Alleen, zoals jullie misschien weleens opgevallen is: er zijn ook toeristen op Texel, momenteel wel een stuk of 50.000 schat ik zo. Die poepen en plassen ook (tenminste, daar ga ik vanuit), alleen houdt het RIVM daar geen rekening mee in hun berekening. Die piek die nu in het schema staat, kun je dus gerust door 4 of 5 delen. Dan is er nog steeds wel een piekje (net zoals er eentje in de herfstvakantie was), maar lang niet zo extreem zoals het nu lijkt. Wellicht goed om dit nog even ergens ter verduidelijking te melden.”


Aantal coronabesmettingen op Texel de afgelopen zeven dagen.


De risicokaart van Nederland (Rijksoverheid).

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1