Het pand waar Dorcas is gevestigd.
Het pand waar Dorcas is gevestigd.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Dorcas kan misschien toch blijven aan Abbewaal

Algemeen

Het college is bereid toe te staan dat de kringloopwinkel van Dorcas op de huidige locatie aan de Abbewaal in Den Burg kan blijven.

Dat is uitkomst van meerdere gesprekken die de afgelopen tijd over de kringloopwinkel – die niet aan het bestemmingsplan voldoet - zijn gevoerd. Het college oordeelde eerder nog in maart dat de kringloopwinkel niet aan de Abbewaal kon blijven.

Volgens burgemeester en wethouders moeten er wel eerst een paar knelpunten worden opgelost, voordat toestemming kan worden verleend. De eigenaar die het pand Abbewaal 5 aan Dorcas verhuurt moet voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein realiseren en de bouwkundige situatie van zijn panden aan de Abbewaal moet worden aangepast zodat de bouwkundige situatie in overeenstemming is met een omgevingsvergunning die in 2017 werd verleend.

Dat komt erop neer dat een doorgang tussen beide gebouwen blijvend hersteld moet worden en dat de verdiepingsvloer in het pand Abbewaal 5 (waar Dorcas zit) moet worden gelegaliseerd. Daarvoor moet volgens het college opnieuw een omgevingsvergunning worden aangevraagd waarbij ook het gebruik van het pand voor een kringloopwinkel aan de orde moet zijn.

Volgens het college is de nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning pas kansrijk als de parkeerproblematiek aan de Abbewaal wordt opgelost en als er een permanente doorgang komt tussen beide gebouwen. De eigenaar van Abbewaal 5 minstens 13 parkeerplaatsen realiseren op eigen terrein of in directe nabijheid. De gemeente heeft aangegeven daarvoor geen strook gemeentegrond te gaan verkopen of verhuren.

Het college oordeelde eerder dit jaar dat Dorcas niet aan de Abbewaal kon blijven nadat uitspraak was gedaan in een aantal bezwaarprocedures. Het college besloot toen dat de omgevingsvergunning voor de bouw van een verdiepingsvloer en een tussenbouw ten onrechte was verleend. Ook werd vastgesteld dat de kringloopwinkel niet volledig als ‘volumineuze detailhandel’ kon worden aangemerkt en daarmee in strijd was met het bestemmingsplan. De kringloopwinkel werd gezien als normale detailhandel.

Het eerdere besluit van het college dat de winkel niet aan de Abbewaal zou kunnen blijven, kwam voor Dorcas als onaangename verrassing omdat zij daarmee onderdeel werden van een al langer lopend conflict tussen de verhuurder en zijn buurman. Er volgden daarna meerdere gesprekken met het college om de mogelijkheden voor een oplossing te bekijken.

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 23 minuten geleden 5
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 16 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58