De heropening in 2018.
De heropening in 2018. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Oproep: verhalen over ’t Walvisvaarders Huisje en zijn bewoners

Algemeen

Het is misschien wel het meest bijzondere huis van Den Hoorn: ‘t Walvisvaarders Huisje. Gebouwd halverwege de zestiende eeuw en, in tegenstelling tot veel andere huizen, is er heel veel bewaard gebleven van de oorspronkelijke details. Nu is men op zoek naar alle verhalen over het beroemde huisje om deze op te tekenen voor het nageslacht.

Eeuwenlang benoemd als loodshuisje en rond 2010 ontdekt als commandeurswoning van twee walvisvaarders: Klaas Daalder en Simon Walig. Inmiddels is het pand rijksmonument en wordt de particuliere woning opengesteld voor publiek.

Natuurlijk zijn de rondleidingen in ‘t Walvisvaarders Huisje gestopt als gevolg van de coronapandemie. Dat neemt niet weg dat er volop wordt toegewerkt naar het moment dat iedereen in de zomerperiode op maandagmiddag weer een kijkje kan nemen in het huisje. En zich even kan wanen in de tijd van walvisvaarders, waarin mensen sliepen in kleine bedsteden, zich warm hielden met bedpannen, water haalden uit putten in de tuin en winterkost rookten in de schoorsteen van de op turf gestookte kachel.

‘t Walvisvaarders Huisje heeft een prachtige geschiedenis. Het verhaal van de geschiedenis in nooit compleet. Er zijn nog zoveel verhalen niet geschreven. En die worden nu verzameld. Er zijn nog zoveel vragen. Er zijn vast mensen in Den Hoorn of elders op Texel, die deze verhalen kunnen vertellen. Mensen die nog weten dat Neeltje Boon er woonde in de jaren vijftig. Dat sommige kinderen bang voor haar waren.

Maar ook mensen die weten dat dezelfde Neeltje het huisje aan de Herenstraat 49 verliet en dat het pand in handen van de gemeente Texel kwam en enkele jaren leegstond. Wie kan daarover vertellen of over de andere bewoners als de families Kistemaker, Daalder, Walig, Kok en Boon. Wie gooide ooit een ruit in van het pand? En waarom? Wie heeft er nog een eierdopje van Neeltje?

Zo zijn er heel veel vragen. Journalist Willem Meuleman, sinds 2018 inwoner van Den Hoorn, geeft rondleidingen in ‘t Walvisvaarders Huisje en verzamelt de verhalen van het bijzondere pand. Hij gaat ze bundelen en vastleggen in een historisch document. 

De verhalen van het huisje kunnen nu nog worden verteld door mensen die Neeltje hebben gekend, die weten hoe het huisje er vroeger uitzag, die weten wat voor mensen het waren, die er woonden. Verhalen die het waard zijn te worden verteld en vastgelegd. Wil je helpen met het vastleggen van een uniek deel van Den Hoorns geschiedenis? Mail Willem mail via wetexel@kpnmail.nl of gooi een briefje in de bus van Herenstraat 38 (De Roeispaan, schuin tegenover ‘t Walvisvaarders Huisje).

Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 21 minuten geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 36 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 51 minuten geleden 3
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 56 minuten geleden 1
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 2 uur geleden 54
Afbeelding
Tentoonstelling 'Gezichten van Noord-Holland ' bij Museum Kaap Skil Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Marc van Rijsselberghe geridderd Algemeen 3 uur geleden 17