Afbeelding
Foto: Google

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

‘Texel iets over 45.000 slaapplaatsen heen’

Algemeen

Texel telt op het moment 44.102 geregistreerde toeristische slaapplaatsen en circa 1522 slaapplaatsen die niet zijn geregistreerd.

Dat zijn gegevens die gisteravond vanuit de gemeente werden gepresenteerd tijdens een nieuwe bijeenkomst over het Toeristisch Toekomstplan voor Texel. 

Volgens de gepresenteerde gegevens gaat het bij de circa 1522 niet geregistreerde toeristische bedden om 722 bedden voor de haven van Oudeschild en circa 800 slaapplaatsen bij logies met ontbijt. Dat is volgens de gemeente vermoedelijk over zo’n tweehonderd adressen op het eiland verspreid.

Dan zijn er ook nog recreatieve bedden mogelijk voor kamperen bij de boer (195), monumentale stolpen met een agrarische bestemming (vermoedelijk een paar honderd) en 64 slaapplaatsen als gevolg van de 25-procentsregeling die in Den Hoorn en De Cocksdorp nog niet ten einde is. Dat is wel onder de voorwaarde dat het aantal geregistreerde bedden niet de grens van 45.000 passeert. Er kunnen ook nog meer bedden voor logies met ontbijt ontstaan.

De beddenregistratie werd gepresenteerd omdat er tijdens eerdere bijeenkomsten over het Toeristisch Toekomstplan herhaaldelijk de wens voor een beddentelling klonk. Ook was er onduidelijkheid over het aantal toeristische bedden dat er is op Texel en hoeveel er nog onderweg zijn. In het recreatiebasisbeleidsplan uit de jaren zeventig is een grens van 45.000 aangegeven met een potentiële uitloop naar 47.000.

Aangeven werd dat een daadwerkelijke telling van het aantal toeristische bedden vermoedelijk een soortgelijk aantal bedden zal opleveren als in de registratie. Juridisch zou het ook problemen opleveren om daadwerkelijk achter de voordeur te gaan tellen hoeveel bedden er in een accommodatie staan.

Tijdens de bijeenkomst gisteravond op het gemeentehuis werd politiek niet inhoudelijk gediscussieerd over het nog op te stellen Toeristisch Toekomstplan maar geven leden van de klankbordgroep die zich met het plan bezighoudt presentaties voor de raadsleden. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 5 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3