De bunker tegenover het vliegveld.
De bunker tegenover het vliegveld. Foto: LOMT

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Jubilerend Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel opent

Algemeen

Eindelijk is het dan zover, op maandag 14 juni opent ook het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel (LOMT) weer haar deuren. Na een sluiting van meer dan anderhalf jaar was het wel even flink aanpoten voor de vrijwilligers. Maar alles is nu klaar en iedereen staat om stipt 10 uur te trappelen om de eerste gasten te verwelkomen.

Voor het LOMT is het ook een bijzonder jaar want, hoewel het museum al in 1988 werd opgericht, staat het inmiddels al 25 jaar op de locatie bij het vliegveld. Dit wordt toch een beetje gevierd met onze bezoekers, net als natuurlijk het 75+1 bevrijdingsjaar.

De afgelopen periode is er hard gewerkt aan de nieuwe website en ook de winkel is stevig aangepakt en kent een uitgebreid en vernieuwd assortiment. Verder is de laatste hand gelegd aan een klein handzaam routeboekje “Op Oorlogspad” met een beschrijving van 40 locaties op het eiland, ondersteund met 40 podcasts vol ontmoetingen, verhalen en herinneringen aan de oorlog die je niet meer loslaten. Het boekje is ook bij Nauta, Het Open Boek en de VVV verkrijgbaar.

“Medio juli verwachten wij, mede ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum, ons eerste magazine uit te brengen”, meldt het museum in een persbericht.

Aan de collectie is het een en ander vernieuwd en toegevoegd. Zo is onder meer een link trainer te bekijken, een van de eerste flightsimulators. Daarnaast een nieuw vliegtuig in de hal, een Saab Safir, in tijdelijke bruikleen van onze collega’s van het Aviodrome.

In de collectie van het oorlogsdeel van het museum mag natuurlijk de bunker niet onvermeld blijven. Middels een geavanceerd 3D audiosysteem word je meegenomen in de kleine persoonlijke ervaringen van de Georgiërs.

In een ander deel van de bunker blikt een ooggetuige vanuit het heden terug op de opstand. In groepen van maximaal 10 personen kan de bunker worden bezocht op maandag, woensdag en vrijdag. Reserveren uitsluitend aan de balie en uitsluitend voor diezelfde dag.

De film 'Mama' is op Texel gemaakt en er doen ook jonge Texelaars aan mee.
Moederdagpremiére film Mama Algemeen 50 minuten geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwenhuis beste biljarter bij DVO Sport gisteren 1
Het Familietoernooi bij ZDH.
Familietoernooi voor voetballers bij ZDH Sport 7 mei, 11:00 1
Afbeelding
Molens De Traanroeier en Het Noorden geopend op Open Molendag Algemeen 7 mei, 10:17
Schilderij uit de expositie ‘Texels Landschap’ gemaakt door Joke Keijzer-Schraag
Expositie 'Texels Landschap' in De Twaalf Balcken Cultuur 7 mei, 09:29
Een vat Texels Geheim 2024 aan boord van de reddingboot.
Texels bier voor jubilerende KNRM Algemeen 6 mei, 10:30 1
Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 5 mei, 16:30 9